Cinema Palace - Lotus Center Oradea va organiza sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 17.00, un eveniment special cu un spectacol de gală, în prezința echipei filmului „Avram Iancu împotriva imperiului”.

„Avram Iancu – Împotriva imperiului” este titlul primei docu-drame dedicate „Crăișorului Munților – Eroul din Transilvania, eroul tuturor românilor”.

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, filmul prezintă momentele care au marcat destinul celui numit și „Crăișorul Munților”, eroul revoluționar al Transilvaniei, între revoluția din 1848 până la moartea sa, din anul 1872.

Trei istorici ai Universității din Oradea fac parte din echipa care a lucrat la realizarea primei docu-drame din țara noastră. Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Mihai Drecin și lect. univ. dr. Radu Romînașu sunt consultanții științifici ai peliculei filmate, în luna octombrie, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

Premiera în cinematografe va avea loc în data de 26 ianuarie, dar prima vizionare oficială cu public, avanpremiera, a avut loc într-o zi cu totul specială, de Mica Unire.

La Cinema Palace Oradea - Lotus Center Oradea sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 17.00, va avea loc un eveniment special cu un spectacol de gală, în prezința echipei filmului. Vor fi prezenți: Horia Fedorca, Damian Oancea, Alin Panc, Sandu Pop (văru' Sandel), Paula Hriscu, Raluca Hideg – producător, Theo Thorn – regizor și scenarist, Romi Carmazan - producător.

Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie 2023, în nordul județului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul localității Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

Filmul este debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta, împreună cu Alex Molico.

„Este un film privat, făcut ca un tribut al Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească. Credem că „Avram Iancu – Împotriva imperiului” este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spune producătorul Sandu Pop (PaPa Pictures).