În această seară, la Filarmonica Oradea, melomanii vor avea ocazia deosebită de a audia o lucrare compusă de Sabin Pautza, în cadrul unui spectacol dirijat de maestrul Pautza. Este vorba despre Concert pentru bas clarinet, pian și orchestră, o lucrare care va fi intrepretată de soliştii invitaţi Horia Mihail (pian) şi Ciprian Dancu (clarinet bas).

 

În cadrul spectacolului care va începe în această seară la ora 19.00,  sunt propuse spre audiere trei compoziții de mare frumusețe, dintre care una în primă audiție. În deschidere melomanii vor putea asculta, în primă audiţie la Oradea,  Concertul pentru bas clarinet, pian și orchestră de Sabin Pautza, o lucrare spectaculoasă scrisă în anul 2005.

“Este prima dată când mă aflu la Oradea şi tot prima dată când am ocazia să cânt o lucrare de Sabin Pautza într-un concert care se desfăşoară chiar sub bagheta sa. Pentru mine este o mare onoare”, a spus Ciprian Dancu (clarinet bas). Alături de el, tot în calitate de solist, va urca pe scenă şi pianistul Horia Mihail. “Pentru mine este o mare bucurie aceast divertisment muzical. Lucrarea este o mixtură de jazz şi folclor, care suportă alt tip de improvizaţie faţă de Chopin şi Mozart. Acest concert va însemna un debut pentru noi trei pe aceeaşi scenă şi sper să mai repetăm această formulă”, a spus Horia Mihail.

Spectacolul va continua cu concertul pentru pian şi orchestră în re minor, K. 466 de Wolfgang Amadeus Mozart. Concertul a fost terminat la începutul anului 1785 şi prezentat de compozitor în 11 februarie, la Viena. Lucrarea are o tentă de melancolie şi de tensiune meditativă, subliniată şi de tonalitatea aleasă. Programul se va încheia cu Simfonia a II-a în Si bemol major, D.125 de Franz Schubert. “Această simfonie a lui Schubert este foarte puţin cunoscută, pentru că a fost compusă în tinereţe. Ne va dezvălui această lucrare lumea interioară a compozitorului de când avea 16 ani”, a spus Sabin Pautza. Dirijorul a mai subliniat că se întoarce la Oradea cu bucurie de fiecare dată. “Îmi place sala, îmi place orchestra, îmi place publicul din Oradea”, a mai spus Sabin Pautza.

Următorul concert va avea loc în data de 19 mai şi va fi dedicat lui J. Brahms.