Asociația Euro Foto Art a încheiat anul 2019 cu realizări de excepție, reuşind, printre altele, să devină unicul membru regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) din lume.

Cunoscuta asociație a organizat și în anul 2019 cele patru Festivaluri Internaționale cu care s-au obișnuit iubitorii de fotografie din România și diferite țări ale Europei.

În perioada 11 ianuarie - 10 februarie 2019, a fost organizată cu succes cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internațional de Fotografie Carol Pop de Szathmári, cu sprijinul organizațiilor partenere din Italia, România, Ungaria și Ucraina. De asemenea, de succes s-a bucurat şi cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului European de Fotografie, care a inclus vernisaje în diferite orașe ale Serbiei, României, Ucrainei și Ungariei.

Festivalul Fotografiei Chineze în România a ajuns la ediția cu numărul şase şi a inclus vernisaje în majoritatea oraşelor româneşti, în oglindă, asociaţia Euro Foto Art realizând şi Festivalul Fotografiei Românești în China, ediţia a VI-a beneficiind de vernisaje în Beijing, Sanghai şi Zhuhai.

Tot în anul 2019, Euro Foto a derulat un proiect național intitulat „Cu aparatele de fotografiat prin Penitenciare”, care a fost concretizat în preambulul Festivalului Multiart de teatru pentru Deținuți „Dana Cenuşă - Descătușare prin cultură”. Vernisajul a avut loc în data de 20 noiembrie 2019 în holul Teatrului Nottara din Capitală.

Un program expozițional deosebit a fost derulat anul trecut în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, facilitând în sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István, vernisajul a 12 expoziții reprezentative ale artiștilor fotografi din China, Grecia, Japonia, Serbia, România și Ungaria. Un alt program expozițional deosebit s-a derulat în anul 2019 în Galeria Euro Foto Art care a găzduit 13 expoziții ale artiștilor fotografi din China, România și Ungaria. De asemenea, în parteneriat cu Clubul Fotografic Nufărul au fost vernisate, în Galeria Studio Ștefan Vilidár István din Cetate, 18 expoziții ale artiștilor fotografi din România și Ungaria. Este de apreciat şi faptul că 77 de patronaje ale Asociației Internaționale Euro Foto Art au fost acordate unor expoziții personale și de grup, respectiv Saloanelor Internaționale de Artă Fotografică, organizate în mai multe orașe din România, Ungaria și Macau, respectiv în Zhuhai (China).

Pentru cele 56 de organizații partenere ale Euro Foto Art a fost organizat la sfârșitul anului 2019 ediția a patra a Cupei Mondiale a Fotocluburilor EFA, la care au participat 31 de cluburi din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.

 Însă cel mai mare succes repurtat în 2019 l-a constituit acordarea de către Federația Internațională de Artă Fotografică (FIAP) a titlului de Centru Expozițional FIAP Oradea - România. La inaugurarea celui de-al 17- lea Centru din lume, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, care a avut loc în data de 6 decembrie 2019, au participat peste 100 de artiști fotografi din Andorra, Germania, Grecia, România, Ucraina și Ungaria. Evenimentul a fost onorat cu prezența vicepreședintelui FIAP și directorului Centrelor Expozițional FIAP - Joan Burguse Martisella, din Andora, Ioannis Lykouris, secretar general FIAP, din Grecia, și Georg S. Holzmann EFIAP, din Karlsruhe (Germania).

Nu în ultimul rând, anul trecut a prilejit şi lucrări de renovare a Galeriei Euro Foto Art. Preşedintele asociaţiei, Ştefan Toth, şi-a arătat recunoştinţa faţă de partenerii şi voluntarii care s-au implicat în proiectele artistice, de la artişti fotografi la criticul de artă dr. Ramona Novicov, muzicienii Thurzó Sándor József (violă), Lucian Maliţa (vioară), Alexandrina Chelu (voce), Florian Chelu și Radui Elemér, membru AIEFA (chitară) sau Angela Lupșea - directoarea Muzeului Orașului Oradea şi a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor.

Programul expozițional al Asociației Internaționale Euro Foto Art a fost co-finanțat de către Consiliul Județean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) Bihor.