Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține marți, 11 iunie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartok” a Filarmonicii de Stat Oradea, recitalul intiulat „Romania Universalis”, dedicat celebrării președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Cei doi muzicieni prezintă proiectul „Romania Universalis”, prin care își propun să „marcheze prezența și importanța culturii românești în ansamblul european, integrând câteva dintre cele mai valoroase și mai cunoscute creații aparținând compozitorilor români în contextul marii muzici de pe continent”.

Violonista Diana Jipa este absolventă a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru. A susținut recitaluri în România, Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2005. A fost prezentă pe scena de concert la Festivalul Muzicii Româneşti - ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi în 2012, la Festivalul Internațional „George Enescu” - ediția a XVIII-a tot cu Filarmonica din Iaşi la Ateneul Roman, la Festivalul „Paganiniana” din Genova – Italia, în 2007 pe Iperviolino.

Diana Jipa a debutat ca solistă la vârsta de zece ani, alături de Filarmonica din Braşov. Din 2007, a devenit o prezenţă constantă pe scena Filarmonicii din Iaşi. Printre alte filarmonici cu care a concertat se numără cele din Braşov, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Cork Fleischmann Symphony Orchestra, Orchestra de Cameră „Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, Orchestrele Universității Nationale de Muzică din Bucureşti, sub bagheta dirijorilor Ilarion Ionescu-Galați, Dumitru Goia, Olivier Grangean, Gottfried Rabl, Theo Wolters, Vlad Agachi, Liviu Buiuc, Iosif Ion Prunner, Alexandru Ganea, Gabriel Bebeşelea, Mihail Agafiță, Romeo Rîmbu. S-a perfecționat cu profesorii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Węgrzyn, Valeriu Rogacev. În prezent, în paralel cu activitatea concertistică, este cadru didactic al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti.

Născut la Galaţi în 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în decursul celor cinci ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu-Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

În ultimii ani, Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. Prezenţele sale scenice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de nume marcante ale vieţii muzicale româneşti: violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru şi Ştefan Horvath, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000 a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin, o imprimare realizată în concert la Ateneul Român şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. În lunile august – octombrie 2008, tânărul pianist român a imprimat în premieră mondială un disc conţinând concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări susţinute de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn.

Activitatea discografică a lui Ştefan Doniga mai cuprinde un CD dedicat creaţiei compozitorului timişorean Remus Georgescu pe care apare în premieră varianta completă a Suitei a II-a pentru pian şi un disc realizat impreună cu cvartetul slovaco-finlandez „Tangazzi” cuprinzând lucrări de Astor Piazzolla. În domeniul muzical Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, conceperea de scenarii pentru spectacole de dans, publicarea de cărţi despre muzică şi arta coregrafică precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de opt ani a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare.