Peste 40 de lungmetraje și scurtmetraje - filme artistice, documentare și de animație, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult, îi aşteaptă pe orădeni şi salontani în luna octombrie, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Zilele Filmului Maghiar.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 6 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Proiecţiile au loc în 15 oraşe din Transilvania, Oradea şi Salonta fiind incluse în festival. Astfel, din data de 8 octombrie şi până în data de 10 octombrie, festivalul se va defăşura în Oradea, proiecţiile având loc în Sala Festivă a Universităţii Partium.

Festivalul se va desfăşura şi în Salonta, în 8 şi 9 octombrie, proiecţiile având loc în grădina Palatului Arany.

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită și fiecare film va beneficia de subtitrare în limba română. Biletul cu valoare zero se obține (preferabil în avans) de la casieriile locurilor de desfășurare. 

O bucurie pentru public va fi şi aceea că o parte dintre actorii care joacă în peliculele prezentate sunt de origine transilvăneană. Bodolai şi Levente Orbán, din Nicolești (Mureș), joacă  în filmul Râpa (Hasadék, r. Balázs Krasznahorkai), turnat în Maramureș, în al cărui rol central îl regăsim pe clujeanul Levente Molnár.

Zilele Filmului Maghiar 2021 îşi așteaptă cinefilii cu drame (Raport final / Zárójelentés, r. István Szabó, Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată / Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, r. Lili Horvát) - propunerea Ungariei pentru Oscar, filme istorice (Lumină naturală / Természetes fény, r. Dénes Nagy) - câștigător al Ursului de Argint la Berlinale, un film horror (Post mortem, r. Péter Bergendy), un SF (Picnic cosmic / Űrpiknik, r. Badits Ákos) și o serie de comedii romantice: (Frișcă / Hab, Așa ești perfect / Így vagy tökéletes, Și nici cu tine / Seveled, O altă ligă / Becsúszó szerelem).

De asemenea, pe lista proiecţiilor se regăsesc filme-cult din cinematografia maghiară.

Baie de spumă (1979), film de animație muzical pe ritmurile inimii, este unul din ele. Un muzical experimental, cu un stil îndrăzneț, a cărui acțiune se petrece în prezent, Baie de spumă este un film radical diferit față de desenele animate maghiare pentru copii realizate pe baza operelor literare clasice, serie care a fost începută de János vitéz (1973) și Lúdas Matyi (1976). Alte filme maghiare care vor atrage atenţia publicului sunt

Excursia de pionieri (1975), o docuficțiune despre era Kádár, și Încredere (1979), un film provocator despre perioada Holocaustului, regizat de Szabó István.

Competiția Filmgalopp va avea loc pentru a șaptea oară la Zilele Filmului Maghiar și va include șapte documentare, creații ale unor tineri din Transilvania. Publicul va putea vota filmele din competiție pe zilelefilmuluimaghiar.ro unde vor putea fi vizionate și producțiile în timpul festivalului.

Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de cineastul de origine clujeană Kántor László. Programul detaliat pentru fiecare oraș poate fi consultat pe website-ul zilelefilmuluimaghiar.ro.