Miercuri, 25 aprilie, la Muzeul Ţării Crişurilor, a avut loc inaugurarea expoziţiei de pictură Pictofabule, a artistului plastic Teofil Ioan Ştiop. Orădenii au ocazia de a admira lucrări care au fost premiate de juriul Trienalei de pictură Pătratul de argint, din Polonia.

 

Expoziţia Pictofabule a artistului plastic Teofil Ioan Ştiop este un proiect pictural câştigător al premiului special al juriului, „Special Triennial Award for Outstanding Artistic Personality”, din cadrul Trienalei Internaţionale de Pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, care urmează să aibă loc la Galeria de Artă din Przemysl (Polonia), în 11 mai 2018. În cadrul vernisajului care a avut loc miercuri, 25 aprilie, a fost prezentată şi lucrarea care a fost selecţionată pentru a face parte din Muzeul de Artă Contemporană al Parlamentului Poloniei.

Deschiderea expoziţiei a fost oficială de dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi curatorul acestei expoziţii. Aurel Chiriac a prezentat publicului prezent la eveniment istoricul Trienalei de Arginz, subliniind că, la ora actuală, personajul principal al evenimentului internaţional este lumea virtuală. Astfel, Pătratul de argint este un concurs online jurizat de curatori internaţionali, care a pornit în 1994, fiind la început bienal, şi ajungând trienal din anul 2000.

În ceea ce priveşte expoziţia realizată de Teofil Ştiop, acesta a precizat că a demarat proiectul încă din studenţie, când a fost inspirat de un morman de ferestre aflat în fostele cazarme de lângă Universitate. Prima lucrare se numeşte Windows şi artistul nu s-a îndepărtat pe parcurs de imaginea iniţială. În plus, Pictofabulele sunt o poartă deschisă spre imaginaţia fiecărui privitor. Expoziţia poate fi vizitată până la finele lunii mai.