Muzeul Orașului Oradea și-a deschis oficial poarta vizitatorilor în această săptămână, iar ieri, 21 mai, a avut loc și primul vernisaj, realizat de Asociația Euro Foto Art, care a fost fără public, iar intenția transmisiunii live nu a fost posibilă, din pricina semnalului.

Astfel, sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István (Corp B, etaj I), din Cetate, găzduiesc, începând cu data de 21 mai, expoziția personală a artistei fotograf Nicoleta Gabor, intitulată „Călătorie în noiembrie”. Reputatul artist fotograf orădean expune pentru prima dată în acest spațiu, iar colecția de imagini cuprinde 72 de fotografii alb-negru realizate într-o abordare artistică deosebită.

Vernisajul a fost organizat de la ora 16.00, în absența artistei fotograf sau a publicului. Așa cum a explicat președintele AIEFA, Ștefan Toth, regulile impun, din motive de securitate, prezența unui număr restrâns de persoane. Astfel, alături de președinte, a fost prezentă criticul Ramona Novicov și muzicianul Thurzó Sándor József. Toți trei au purtat măști și au respectat distanța regulamentară. Vernisajul ar fi trebuit să fie transmis live, pe pagina de facebook a Euro Foto Art, însă acest lucru nu a fost posibil din motive tehnice. „Am încercat să facem transmisiunea live, însă din pricina sălii, care are pereții de peste un metru grosime, am avut probleme cu semnalul. Vom reveni cu filmarea în cel mai scurt timp”, a transmis, într-o intervenție pe facebook, Ștefan Toth, la finele evenimentului.

Așa cum a explicat criticul de artă Ramona Novicov, pentru Cotidianul Crișana: „Expoziția Nicoletei Gabor este deosebit de valoroasă în sine și este extrem de relevantă pentru această perioadă pe care o traversăm”. „Imaginile Nicoletei reflectă condiția umană în interval, între două abisuri, și e privită mereu prin paravane semitransparente, ca în arta semiorientală. Totul plutește în ceață, iar privirea noastră este filtrată prin perdele de sticlă, fulgi de nea, stropi de ploaie. Toți suntem într-un interval și în trecere pe acest pământ obscur și cețos”, a mai spus Ramona Novicov.

Chiar dacă nu este posibilă încă participarea publicului la astfel de evenimente, în perioada următoare orădenii pot vizita expozițiile din toate muzeele din oraș. Dacă își doresc să vadă fotografiile Nicoletei Gabor, vor avea ocazia până în data de 21 iunie, inclusiv, în intervalul orar 10.00-18.00.

„Fotografiem ceea ce suntem, cu tot ceea ce avem în spate: educaţie, cultură, experienţă de viaţă şi cel mai important: sensibilitate. Sensibilitatea unui om nu stă în lacrimile acestuia, ci în capacitatea sa de a privi şi de a asculta cu răbdare. Timpul trece şi trebuie să lase urme. Ar fi frumos să fim mai atenţi, mai tăcuţi, mai buni. Să privim mai mult şi să învăţăm mai mult. Eu doar pot să sper că nu-mi voi pierde curiozitatea şi inspiraţia. Fotografia trebuie să rămână o mărturie a timpurilor în care a fost făcută şi, astfel, niciodată nu trebuie să-şi piardă valoarea de document. Acest atribut o diferenţiază de celelalte arte”, este mesajul artistei pentru vizitatori.

Expoziția Nicoletei Gabor se poate viziona și pe site-ul Asociației „Euro Foto Art” : https://www.eurofotoart.com/membrii-cfno-ro/07-nicoleta-gabor/ .