Centrul Multimedia Studio Act Oradea a obţinut recent girul Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru a realiza un proiect teatral cu valoare documentară, pe tema Corupţiei. Spectacolul va fi inspirat din poveşti reale, care relevă abuzurile asupra cetăţeanului de rând.

 

Aşa cum a explicat managerul proiectului, Victoria Balint, în cadrul conferinţei de presă susţinute miercuri, 27 iunie, la sediul Studio Act, proiectul Social Acceptabil se va desfăşura pe parcursul a trei etape.

„AFCN stimulează producţiile şi proiectele din care rezultă ceva concret, iar tema pe care noi am propus-o este una care afectează România şi nu numai: Corupţia. În prima etapă, prin intermediul presei şi prin resursele multimedia pe care le avem la dispoziţie, vom face o amplă documentare pe această temă”, a explicat Victoria Balint. Concret, aşa cum a explicat şi actorul Alin Stanciu, preşedintele Studio Act, la ora actuală există un punct de pornire, poveşti ale unor oameni care s-au lovit de corupţie în spitale, în biserici sau în instituţii locale. Povestea corupţiei este însă mult mai amplă şi ne vizează pe fiecare dintre noi. De aceea, orădenii sunt invitaţi ca, sub protecţia anonimatului, să-şi povestească propriile întâmplări, provocările de care s-au lovit atunci când se aşteptau mai puţin, şi care i-au impactat într-un fel sau altul.

„Noi suntem un ONG cultural. Noi nu facem anchete, noi nu judecăm. Noi punem doar o întrebare: Este Corupţia Social Acceptabilă? Ne aşteptăm ca oamenii să se teamă. De aceea, le oferim protecţia anonimatului, iar poveştile lor vor fi expuse prin intermediul nostru, al actorilor. Dar este important să vorbească”, a explicat Alin Stanciu.

Pe baza cazurilor expuse de cetăţeni, regizorul Andi Gherghe va realiza un text dramatic, pe care-l va pune în scenă alături de actori din Oradea, Craiova şi Târgul Mureş. Totodată, se va realiza un film documentar care va fi proiectat la finele reprezentaţiei teatrale şi care va fi dăruit, pe DVD-uri, instituţiilor publice.

„Un alt obiectiv al AFCN este promovarea tinerilor. În acest sens, în perioada 15 iulie-17 iulie, vom realiza un workshop pentru un număr de 30 de tineri. În cadrul acestuia, se vor face exerciţii de improvizaţie teatrală şi ore de pregătire muzicală. La finalul workshopului dorim să avem o melodie, un imn al proiectului Social Acceptabil, realizat, de la melodie la versuri, de cursanţi”, a mai explicat Victoria Balint.

Premiera spectacolului Social Acceptabil va avea loc în Oradea, în data de 17 septembrie. Spectacolul se va juca şi în oraşele Târgul Jiu, Galaţi, Satu Mare, Târgul Mureş, Iaşi şi Bucureşti, astfel fiind îndeplinit un al treilea obiectiv AFCN: mobilitatea artiştilor.

Orădenii care au poveşti despre cazuri de corupţie sunt invitaţi să contacteze artiştii prin intermediul paginii de facebook Social Acceptabil sau al site-ului studioact.ro. Poveştile sunt aşteptate până la finele lunii iulie. De asemenea, pentru că orice finanţare presupune şi o cofinanţare (în cazul de faţă AFCN a oferit suma de 80.000 de lei, iar Studio Act trebuie să asigure o cofinanţare de 15.000 lei), cei care vor să susţină proiectul o pot face prin intermediul platformei de fundraising tesustin.ro. Orice donaţie poate face diferenţa.