Trupa Szigligeti a Teatrului Szigligeti pregătește premiera națională a piesei „Familia Schroffenstein” de Heinrich von Kleist. Spectacolul, rareori jucat în limba maghiară și niciodată în România, va avea premiera naţională vineri, 6 martie. Regia este semnată de tânărul Dániel D. Kovács, distins încă de la debut cu premiul Junior Prima.

„Familia Schroffenstein” - în alte traduceri: „Răzbunarea” - prezintă conflictul dintre odraslele unei familii, dar și tragedia care rezultă din acesta. Textul reinterpretează, de fapt, tradițiile shakespeariene, deoarece și aici, la fel ca în cazul „Romeo și Julieta”, îndrăgostiții vor cădea victime ale unui conflict care escaladează până la război.

„În cazul Familiei Schroffenstein, pe lângă faptul că povestea are la bază situația arhetipică în care generația nouă încearcă să se elibereze de povara înaintașilor, aflăm multe și despre natura căutării adevărului. Într-o lume în care două portaluri de știri scriu două lucruri diametral opuse despre același eveniment, Familia Schroffenstein poate fi considerat un sprectacol despre consecințele absurde ale faptelor unei persoane care caută adevărul într-un mod părtinitor, condusă de impulsuri și pasiuni”, a spus regizorul Dániel D. Kovács

Piesa este considerată una deosebită din perspectiva întregii opere ale lui Heinrich von Kleist. „În scrisorile sale, autorul numește această dramă drept o lucrare foarte slabă, interpretabilă ca o parodie, pe de o parte, a poveștilor tip Romeo și Julieta, iar pe de altă parte, a dramelor cavalerești. Istoria literaturii păstrează o anecdotă conform căreia atunci când Kleist a citit cu voce tare „Familia Schroffenstein” pentru prima dată în fața prietenilor săi, a trebuit să se oprească la ultimul act, pentru că prietenii au început să râdă incontrolabil. Și autorul râdea, nu putea să ia în serios ceea ce a scris” - povestește regizorul.

Producția se integrează în obiectivul asumat al Teatrului Szigligeti de a colabora cu cât mai mulți regizori tineri, continuând, totodată, seria începută anul trecut cu „Visul unei nopți de vară”, în care tinerii debutanți ai artei teatrale maghiare montează pe scenă piese clasice.

Regizorul spectacolului „Familia Schroffenstein”, Dániel D. Kovács, a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică de la Budapesta în anul 2015. În continuare, a lucrat la cele mai mari ateliere ale vieții teatrale maghiare, precum Vígszínház, Teatrul Katona József sau Teatrul Örkény. În anul 2019, împreună cu mai mulți regizori tineri, a înființat teatrul independent Narratíva Produkció. În  anul 2015, a fost distins cu premiul Junior Prima, dar și cu premiul pentru cel mai promițător debutant.

Premiera spectacolului „Familia Schroffenstein” va avea loc în data de 6 martie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului. Sunt valabile abonamentele „Szigligeti Ede”, dar sunt disponibile și bilete la casieria teatrului, respectiv online, pe www.biletmaster.ro.