Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu „Summit Agro România”, organizează în acest sfârșit de an, pe lângă expoziții de artă fotografică, și diferite manifestări neconvenționale intitulate „Povești la gura sobei”.

În acest context, marți, 14 noiembrie, de la ora 17.00, a fost sărbătorit într-un cadru familial, în sala de protocol al localului din imediata vecinătate a Bisericii cu Lună din Oradea, reputatul artist de violă Thurzó Sándor József. Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării a 80 de ani de viață a cunoscutul maestru, la care au participat cei mai apropiați prieteni. Evenimentul surpriză a debutat cu felicitarea tradițională „Mulți ani trăiască”, după care a fost transmis mesajul Patriciei Știrbu, președintele „Summit Agro România”. Artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele AIEFA și al Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea (CFNO), a elogiat și a mulțumit artistului de violă pentru colaborarea de câteva decenii, concretizată cu momente muzicale inedite care au colorat de fiecare dată atmosfera celor câteva sute de expoziții organizate de-a lungul anilor de către cele două organizații. În încheiere, după ce a mulțumit pentru surpiza pregătită, artistul sărbătorit a împărtășit celor prezenți, momente din cele trăite în cadrul vernisajelor, precum și detalii despre etapele carierei sale  de artist de violă. În paralel pe ecranul panoramic au fost proiectate imaginile realizate cu ocazia celor câteva sute de vernisaje.

 

Impresii din Egipt

În continuare, vineri, 17 noiembrie, de la ora 17.00 va vaea loc, în Centru Expozițional EFA, Galeria „Matei Stegerean” din Cetatea medievală Oradea (Corpul E, parter) o seară de proiecții de imagini digitale grupate sub genericul „Povești la gura sobei” ale artistei fotograf dr. Morvay Szabó Edina, membru AIEFA, care își va povesti și ilustra impresiile pe care le-a avut în urma participării, alături de criticul de artă dr. Ramona Novicov, la Festivalul Internațional de Fotografie din Egipt.

În deschiderea serii vor fi prezentate imaginile celor două expoziții de grup ale artiștilor fotografi dr. Ahmed Mohamed Hassan EFAPs (membru permanent al AIEFA) și Nora Mahar, din Alexandria, vernisate sub auspiciile FIAP la sfârșitul lunii mai 2023 în Galeria „Euro Foto Art”, respectiv Galeria Magyar Fotográfiai Egyesület din Budapesta. Momentele muzicale vor fi oferite de reprezentantul  Grupului Creștin și Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese ale unor compozitori din Egipt.

Umătorul eveniment din cilcul „Povești la gura sobei” va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 17.00, tot la Centru Expozițional EFA, Galeria „Matei Stegerean” din Cetatea medievală Oradea (Corpul E, parter), când artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele AIEFA și al Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea, va povesti și prezenta o proiecție de imagini digitale despre activitatea sa de o jumătate de secol în domeniul artei fotografice.