Expoziţia „Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor” va fi vernisată mâine, 4 decembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor, de la ora 17.30.

Pentru ca publicul larg să înţeleagă mai bine care este valoarea şi importanţa acestei expoziţii, Muzeul evidenţiază câteva capodopere care vor putea fi admirate în perioada 4 decembrie 2019-26 ianuarie 2020.

Tablourile expuse vor purta semnătura unor artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză a secolului al XVII-lea, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668). Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1637/1638) face parte din Şcoala flamandă a secolului al XVII-lea.

Peisajul de iarnă cu capcană pentru păsări

Tabloul care va fi expus în cadrul expoziţiei Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor are titlul Peisajul de iarnă cu capcană pentru păsări, este datat 1631 şi provine din colecţia baronului Samuel von Brukenthal. Aşa cum arată şi titlul, reprezintă un peisaj rural de iarnă. Țărani de diferite vârste patinează pe un râu înghețat ce străbate satul, unii dintre ei amuzând-se cu un joc sportiv tradițional (Eisstockschießen). În prim plan, în stânga, se află o copcă, iar în planuri mai îndepărtate o latrină, o biserică și un pod. Pe mal se văd copaci în care stau multe păsări. Sub un copac, dintr-o ușă a fost improvizată o capcană de păsări, acționată de la fereastra unei case, prin intermediul unei frânghii.

Tabloul este o reproducere, cu interpretări personale, a unui tablou realizat de Pieter Brueghel cel Bătrân (c.1525-1569), tatăl artistului, în anul 1565. Tabloul din Colecția Muzeului Național Brukenthal face parte din grupul celor cinci reproduceri cu o valoare artistică incontestabilă, dintre cele 140 de variante existente, conform literaturii de specialitate.

Consultaţia medicală

Un alt tablou celebru îi aparţine lui David Teniers cel Tânăr (1610-1690) şi are titlul Consultația medicală. David Teniers cel Tânăr, unul dintre cei mai apreciați pictori flamanzi din secolul al XVII-lea, s-a specializat în realizarea unor scene de gen extrem de veridice, inspirate din viața diferitelor categorii sociale. Tabloul (datat cca 1660, colecţia baronului Samuel von Brukenthal) ne introduce în atmosfera unui cabinet medical de epocă. Medicul, așezat la o masă, ridică cu mâna dreaptă spre fereastră un balon din sticlă, pe jumătate umplut cu urină. În mâna stângă ţine o carte deschisă, aflată pe masa acoperită cu o față de masă gri, pe care se află câteva borcane legate la gură și alte recipiente din sticlă. Pe podea se află câteva cărți, iar în stânga un cuptor alchimic și, lângă acesta, două vase legate la gură. Lângă medic, în picioare, o femeie așteaptă diagnosticul, plină de îngrijorare şi nerăbdare. Un bărbat curios privește prin ușa întredeschisă. Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020. Preţul de vizitare este de 16 lei pentru adulţi şi de 8 lei copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor oferă ca promoţie de sărbători vizitarea cu acest bilet şi a celorlalte două expoziţii temporare din cadrul muzeului, expoziţia Un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii – Albrecht Dürer (1471-1528) şi expoziţia de pictură a artistului plastic Ioan Aurel Mureşan, Erotikonia. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.