Filarmonica de Stat Oradea va găzdui joi, 11 februarie, de la ora 19.00, o nouă ediție a concertului „Classic Love Songs”, dedicat apropiatului Valentines Day. 

Cea de-a V-a ediție a concertului „Classic love songs”, organizat de Filarmonica orădeană va avea loc joi, 11 februarie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”.

Din program vor face parte piese celebre de Fritz Kreisler, Goran Bregovic, George Davis Weiss, Carlos Gardel, Duke Ellington, Astor Piazzolla, Henry Mancini, Edith Piaf, Velasquez, Beatles și Leonard Cohen.

Concertul va fi susţinut de Camerata Michael Haydn, sub bagheta concertmaestrului Nagy Kálmán.

Având în vedere cererea foarte mare din partea publicului meloman pentru concertul de joi, 11 februarie, Camerata Michael Haydn va susține și un al doilea concert extraordinar de Ziua Îndrăgostiților, vineri, 12 februarie, de la ora 19.00.

Nagy Kálmán

S-a născut în 1984, la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006, Nagy Kálmán a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003, este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006, concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. În 2009, a fost bursier al Fundaţiei Communitas. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. Din 2012, este membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013, a fost membru al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist, a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica din Ținutul Secuiesc, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca, Camerata Michael Haydn și Harmonious Chamber Orchestra Osaka, colaborând cu dirijorii Shinya Ozaki, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăiescu, Tiberiu Soare, Mark Kadin, Christoph Cech, Octav Calleya, Mihail Agafița, Romeo Rîmbu, Constantin Grigore ș.a. De numele lui se leagă și premiera mondială a lucrării „Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră”, de Ferdinand Weiss, înregistrat și lansat apoi cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2013, deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea, iar din 2015, deține statutul de membru fondator, concert-maestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Ca solist, a mai concertat în Ungaria, SUA și Japonia.

Camerata Michael Haydn

Orchestra de Cameră „Camerata Michael Haydn” a fost fondată în 2015 de către concert-maestrul Nagy Kálmán și șeful de partidă Kurucz Tibor. Ansamblul poartă numele compozitorului Michael Haydn (fratele celebrului compozitor clasic Joseph Haydn), care a activat și în Oradea, fiind considerat fondatorul primei orchestre din Oradea în 1760. Membrii ansamblului, totodată membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea, sunt motivați de a reda la o calitate superioară bucuria muzicii. Scopul ansamblului, alcătuit din 18 membrii profesioniști este de a creea în Oradea o nouă nuanță de culoare muzicală, susținerea tradiției ansamblului de corzi, promovarea culturii muzicii universale, precum și prezentarea, la cea mai înaltă calitate, a lucrăriilor muzicale în țară, precum și în străinătate. Repertoriul orchestrei cuprinde lucrări de la baroc până la creații contemporane. Conducătorul artistic al orchestrei este concert-maestrul Nagy Kálmán.