Luni, 24 iulie, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a avut loc vernisarea unei Expoziţii de Obiecte de Artizanat. Toate unicat, obiectele expuse sunt fie veşminte şi ţesături tradiţionale din zona Bihorului, cu o vechime considerabilă, fie Ii, broderii şi podoabe confecţionate recent de artistele meşteşugari.

Vernisajul expoziţiei în care au prezentat obiecte de artizanat Cornelia Caragea, Doina Iliescu, Elisabeta Morar şi Elena Puşcaş a fost deschisă de organizatoarea evenimentului, ing. Mioriţa Săteanu.

„Este o sărbătoare faptul că avem posibilitatea vernisării acestei Expoziţii de Obiecte de Artizanat. Expoziţia conţine ştergare, lipideuri, feţe de pernă, feţe de masă tradiţionale din zona Bihorului, brodate şi cusute. Toate denotă un deosebit simţ artistic în îmbinarea culorilor”, a spus Mioriţa Săteanu.

„O notă aparte în această expoziţie este dată de diversitatea exponatelor, de ingeniozitatea cu care au fost create, de îndemânarea şi talentul artistelor”, a mai explicat aceasta.

Elisabeta Morar a prezentat în cadrul expoziţiei obiecte tradiţionale, regăsite pe timpuri în lada de zestre, cea mai spectaculoasă ţesătură fiind un borangic ţesut în război, cu o vechime de peste 150 de ani. Cornelia Caragea a impresionat printr-o colecţie de obiecte unicate, create manual, cu multă pasiune, în timpul liber.  Elena Puşcaş a prezentat broderii croşetate, înfrumuseţate cu mărgele şi diferite ornamente artizanale, de la podoabe care se poartă la gât, la gulere croşetate. Nu în ultimul rând, Doina Iliescu a expus brăţări, şiarguri, coliere de mărgele, asortate cu pietre Svarowski.

„Ne bucurăm că am avut prilejul să vernisăm această expoziţie la bibliotecă. Instituţia noastră este o instituţie publică deschisă pentru toată lumea. Un spaţiu în care, dincolo de cărţi, oamenii au prilejul de a se exprima”, a spus Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. „Iată, această expoziţie este prilej de manifestare a măestriei sufletului şi spiritului. Să ne deschidem - aceasta este menirea noastră - atât oamenilor tineri, cât şi celor vârstnici”, a mai spus managerul instituţiei.

Expoziţia a fost organizată în cadrul proiectului Cetăţeni Activi la Puterea a treia. Vernisarea a fost urmată de o masă rotundă destinată vârstnicilor, în Cuibul Democraţiei, găzduit tot de Bibliotecă. Expoziţia poate fi vizitată gratuit până în data de 31 iulie, inclusiv.