În cadrul schimburilor culturale existente între Filarmonica de Stat Oradea și Filarmonica Kodály din Debrețin, astăzi, 14 noiembrie, orchestra orădeană va susține un concert simfonic la Centrul Kölcsey din Debrețin. Același program va fi prezentat joi, 15 noiembrie, de la ora 19.00, și în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene.

 

„Realizăm cu Filarmonica Kodály un schimb cultural, un parteneriat. Miercuri (n.r. - astăzi), vom cânta noi la Debrețin, iar dumnealor ne vor vizita, anul viitor, probabil în cursul lunii mai. Urmează să perfectăm data exactă a vizitei”, a anunțat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

În ce privește programul concertului, ce va fi prezentat astăzi, la Debrețin, iar mâine, în Oradea, Foica a subliniat următoarele: „Uvertura Directorul de teatru, de Mozart, cuprinde, concomitent, atât momente de joc, cât și de seriozitate, acestea fiind redate prin efecte zgomotoase, contrastante, specifice lui Mozart, care contribuie, astfel, la o reprezentare parodistică a acțiunii. Este vorba despre o operă bufă. Vom continua cu Concertul pentru oboi și orchestră în Do major, de Joseph Haydn, compus în anul 1800. Foarte mult timp, acest manuscris a fost pierdut, cel puțin nu s-a cunoscut că există acest concert. De-abia în 1926, manuscrisul a fost descoperit, intrând în patrimoniul universal cultural.

Cea de-a treia lucrare este Simfonia a IV-a în Fa minor, de Ceaikovski. Aceasta datează din 1877 și este prima dintre cele trei mari simfonii care au devenit foarte populare dintre cele numerotate”, a menționat directorul artistic al Filarmonicii.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mark Kadin, din Rusia, care, din 2017, este director artistic al Orchestrei Simfonice Naționale Radio din Bulgaria. În România, a dirijat la Iași, Cluj, Târgu Mureș, Brașov și Arad, la Oradea aflându-se pentru prima dată.

„Mă aflu pentru prima oară în orașul dvs. Orădenii sunt oameni prietenoși. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr orașe noi, orchestre noi cu care să colaborez”, a spus Mark Kadin.

În ce privește Simfonia a IV-a în Fa minor, de Ceaikovski, dirijorul le-a mărturisit jurnaliștilor că este ușor și, în același timp, foarte greu să dirijezi această lucrare, pentru că este foarte cunoscută.

„Aproape toată lumea cunoaște această muzică, așadar, pentru noi este un mare examen, atât în fața publicului din Oradea, cât și a celui din Debrețin. Ne vom da toată silința să iasă perfect!”, a precizat dirijorul.

Solistul concertului, Gáti Sándor, este din 2003 membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea.

„Este o onoare pentru mine să cânt cu colegii mei iubiți din orchestră. Îi mulțumesc domnului director Foica pentru această propunere. Sunt convins că va fi un concert extraordinar. În urmă cu 18 ani, pe când eram student, am învățat această piesă, însă este prima dată când o interpretez cu orchestră. Cu toate că este un concert mai puțin cântat din repertoriul oboiului, este unul reușit și merită pus în valoare și interpretat de mai multe ori”, a afirmat și solistul Gáti Sándor.