În orașul de pe Crișul Repede, joi, 19 octombrie, va debuta cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, manifestare culturală care a transformat Oradea în capitala artei naive contemporane din România.

 

Festivalul Naţional de Artă Naivă, organizat de activa şi inimoasa Asociaţie a Artiştilor Naivi din România, a devenit deja un mic brand cultural al oraşului care îl găzduieşte. Ediţia aniversară vine cu o mulţime de evenimente speciale, proiecte noi şi invitaţi surpriză. Vernisajul expoziţiei de artă naivă va avea loc joi, 19 octombrie, la ora 17.30 la Muzeul Ţării Crişurilor, str. Armatei Române nr. 1/A.

„Arta naivă presupune ori lipsa totală de cunoştinţe artistice, ori eliminarea oricăror cunoştinţe anterior dobîndite. Teoretic, căci în ziua de astăzi orice pictor, oricât de naiv ar fi, ia mici lecţii de compoziţie, perspectivă, coloristică, altfel probabil n-ar şti nici să amestece culorile pe pînză sau să-şi întindă singur mediul de lucru pe şasiu. Asta, deoarece artiştii naivi, oameni simpli şi fără prea mari venituri, fac singuri toată munca de jos, de la prepararea şi întinderea pânzei până la rame şi vernisuri. Am putea spune că arta naivă este (aproape) jansenistă: ea evită nudurile şi portretele, ucide culoarea prin culoare şi nu provoacă intenţionat emoţii, pentru că nu are nevoie să placă, nu pentru asta se străduieşte. Arta naivă uimeşte orice spectator prin magia ei, îl face să zîmbească nostalgic sau amuzat. În arta naivă omul este pierdut în natură într-un mod atât de fericit ! Din cea mai umilă existenţă, cea a ţăranului român, se degajă cea mai înaltă semnificaţie. Pentru că arta naivă are acea „chimie” permanent invocată de Chagal, această artă ce tinde spre simplitate capătă, în ochii celor care au răbdarea să o admire, aspectul unei arte sacre, acea sacralitate a satului tradiţional românesc”, spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

Toate acestea pot fi admirate, în fiecare an, pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, instituţie care a intuit încă de la prima ediţie că explozia de creativitate și inocență a artei naive, această veritabilă comoară a culturii românești, va deveni o tradiție culturală semnificativă a urbei de pe Criş şi un punct de referință pentru artiști, colecţionari și iubitorii de artă deopotrivă.

Evenimentul este organizat de Asociația Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Visit Oradea, Fundaţia Comunitară Oradea, Cineforma Video Production, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.