La Muzeul Ţării Crişurilor va avea loc, joi, 25 iulie, vernisajul expoziţiei „Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)”, la care participă 63 de artişti plastici.

Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora – Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ organizează vernisajul expoziţiei „Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)”, care va avea loc joi, 25 iulie, ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor (str. Armatei Române nr.1/A).

Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART s-a înfiinţat la Kaposvár în 1990, primul său eveniment naţional fiind Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă, care de la acea dată s-a organizat din trei în trei ani. Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART a înfiinţat o Colecţie Internaţională de Artă Grotescă, cu care în anul 2002 s-a organizat o expoziţie la Budapesta, la Galeria Újpest, apoi, în 2005, la Galeria din Szoboszló (Hajdúszoboszló), în 2006 la Galeria Csikász (Veszprém), în 2007 la Biblioteca Oraşului Szigetszentmiklós, iar în 2014 la Kaposvár, la Galeria Kortárs – Contemporan a Uniunii Kapos ART. În prezent, Colecţia cuprinde 200 de lucrări de pictură, grafică unică sau multiplă, grafică PC, plastică mică, lucrări din textile sau din alte materiale, semnate de artişti plastici din Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Rusia, Italia, Olanda. La expoziţia de la Oradea participă 63 de artişti plastici, cu 76 de lucrări realizate în tehnici „cu un amestec aproape grotesc: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie etc.”.

Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

La vernisaj vor participa: Vörös András, preşedintele Uniunii Kapos Art, şi curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, artist plastic, de asemenea, din partea Uniunii Kapos Art, precum şi violistul Thurzó Sándor József din Oradea.

Intrarea la vernisaj este liberă. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 2 septembrie 2019. Toți cei interesați sunt așteptați cu drag la eveniment.