Asociația Internațională Euro Foto Art organizează parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Comunitatea Evreilor din Oradea, expoziţia de fotografie In memoriam Auschwitz, la Sinagoga Neologă Sion, luni, 27 ianuarie.

Expoziția de artă fotografică intitulată In memoriam Auschwitz, este realizată din lucrările tinerei artiste Baranyi Tünde, elevă la Liceului Teoretic Ady Endre din Oradea, şi este dedicat celei de a 75-a ediţii a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Expoziția cuprinde 26 de fotografii monocrom, realizate cu măiestrie de adolescentă cu ocazia vizitei efectuate la Auschwitz şi Birkenau în perioada 30 aprilie - 01 mai 2018. În maniera aleasă de artistă, locul pare pustiu, impropriu vieţii, un spaţiu ce păstrează doar urmele, amprenta şi atmosfera imensei monstruozităţi căreia i-a fost loc de desfăşurare şi martor.

Baranyi Tünde a absolvit cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Asociația Euro Foto Art (AIEFA) în anul 2017, după care a devenit membru creator al asociației. Cu lucrările sale a participat la o serie de proiecte fotografice naționale și internaționale. Vernisajul primei expoziţii personale a avut loc în anul 2018, în Galeria Ștefan Vilidár István din Palatul Princiar al Cetății.

Vernisajul expoziției In memoriam Auschwitz va avea loc în prezența autoarei, luni, 27 ianuarie, de la ora 16.00, în Sinagoga Neologă Sion din strada Independenței  nr. 22.

Publicul va fi salutat de către dr. Diana Iancu muzeograf al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, artistul fotograf Ștefan Tóth președintele AIEFA, curator al expoziției, și de reprezentanţii Centrului Comunitar Evreiesc Oradea. Momentele muzicale vor fi oferite de: Thurzó Sándor József (violă), care va interpreta piesa Chahagir, for viola solo, Op. 56/1 de Alan Vansess Chakmakjian şi de Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară), care vor interpreta piesele: Rugăciune specifică de comemorare de Eli Eli

„Fete cântând. de Avram Steuerman Rodion, și Rugăciune de Lecho Eli.

Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 26 februarie şi va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Expoziția face parte din cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internațional de  Fotografie Carol Pop de Szathmári.