Promotoare și păstrătoare a tradițiilor populare bihorenești, Violeta Gherman știe să îmbine atât de frumos și armonios elementele unui costum popular, încât nu trece niciodată neobservată de publicul spectator.

 

Artista orădeană nu doar colecționează costume populare, dar le și poartă cu mândrie, ori de câte ori are ocazia.

„Atunci când îmbrac costumul popular, încep să trăiesc și să simt stări sufletești deosebite, dintre cele pe care le simțeau femeile care au confecționat costumul. Este o stare nemaiîntâlnită, de liniște, pace și bucurie, o stare greu de explicat în cuvinte…”, mărturisește Violeta Gherman.

De curând, artista a lansat o nouă melodie, o colaborare mult așteptată cu maestrul Stângaciu. În videoclip, tânăra poartă unul dintre costumele expuse în Piața Unirii, de ziua Iei, un costum vechi de aproape 100 de ani, dovedind, încă odată, loialitate și apreciere față de unul dintre obiectele identitare ale neamului românesc: costumul popular.

După cunoscuta melodie „M-o prins badea de cojoc”, care a ajuns să fie cântată în toată țara, și după un album de muzică populară, lansat în anul 2019, alături de Stângaciu, iată ca fanii artistei au ocazia să se bucure de o nouă melodie, în aceeași formulă de colaborare.

Piesa, intitulată sugestiv „Hai bădiță și merem”, poate fi încadrată în tiparul melodiilor de dragoste, și, totodată, în cel al realismului, al veșnicelor intemperii sătești. Artista a creat versurile ținând cont de poveștile reale întâlnite la oamenii pe care i-a cunoscut, dar și de discuțiile care au loc între îndrăgostiți din cauza celor care stau în calea dragostei lor.

Noua melodie poate fi vizionată pe Youtube.

La începutul acestui an, artista și-a creat propria formație muzicală, alături de care participă la evenimente, formație care reprezintă pentru ea „a doua familie”. Împreună cu colegii din formație, pe care i-a ales în funcție de talent, Violeta promite să facă cele mai reușite evenimente, fie ele nunți, botezuri, petreceri private sau spectacole. Pe lângă evenimentele personale la care ia parte, Violeta Gherman este și o bună prezentatoare la spectacolele organizate de zilele comunelor, desfășurându-și activitatea în acest domeniu de peste 10 ani.

În viitor, Violeta Gherman intenționează să organizeze o nouă expoziție de costume populare din colecția personală, de data aceasta mult mai extinsă și pe o perioadă mai îndelungată, într-o altă locație din Oradea.

Având în vedere situația pandemică actuală, nu se cunosc, deocamdată, date concrete legate de perioada de desfășurare a expoziției, însă, odată cu relaxarea restricțiilor, evenimentul expozițional va fi anunțat în mod public.

Până atunci, fanii Violetei îi pot urmări activitatea abonându-se la canalul ei de YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.