Tânărul artist orădean Ion Lianu Popa a fost cooptat în Orchestra Junior a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, unde a beneficiat de prezența și cunoștințele oferite de distinși muzicieni, dirijori și profesori, dar și de experiența unică de a cânta într-o orchestră de prestigiu, alături de alți tineri talentați...

 

Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii” este unul dintre cele mai importante festivaluri în care tinerii muzicieni de elită din România își pot manifesta talentul și dragostea pentru muzică, într-un program variat, susţinut în mare parte de tineri și foarte tineri muzicieni, de la muzică clasică, la prelucrări folclorice sau la muzică de film. Ediția din acest an, a XXII-a, a avut loc în perioada 3-23 august, iar cele 16 concerte și recitaluri în aer liber de la Muzeul Sinaia, Casino-ul Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica, Centrul Cultural Carmen Sylva au alternat cu cele din interior. Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu, cel care a creat acest proiect cultural, declara înainte de acest eveniment: „Sinaia a devenit sufletul celui mai important proiect muzical din ultimii 30 de ani. Orchestrele Naţionale de Tineret ale României se pregătesc şi se dezvoltă la Sinaia, oraşul care respiră nu numai aerul curat de munte, ci şi atmosfera culturală efervescentă pe care marele compozitor George Enescu a imprimat-o oraşului. Cei mai buni tineri muzicieni ai României au debutat şi şi-au început „cariera” la Sinaia, loc de inspiraţie şi imaginaţie pentru orice artist, iar Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” asigură prin acest proiect viitorul muzical al României.”

Orchestrele românești care au concertat în această ediție – Orchestra Română de Tineret, Orchestra Junior şi Romanian Sinfonietta  - fac parte din proiectul Orchestrele Naționale de Tineret ale României şi au în componență muzicieni excepționali din trei categorii de vârstă, care au concertat în seri diferite, după încheierea stagiilor de pregătire aferente fiecărui concert.

La această ediție, artistul orădean Ion Lianu Popa a fost cooptat în Orchestra Junior a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, unde a beneficiat de prezența și cunoștințele oferite de distinși muzicieni, dirijori și profesori implicați în proiect, dar și de experiența unică de a cânta într-o orchestră de prestigiu, alături de alți tineri talentati. Ion Lianu Popa și Vlad Obesterescu, colegul lui clarinetist din Timișoara, au susținut un minirecital recital, Duo clarinet, pregătit în primele zile la Muzeul Sinaia. Concertul final al Orchestrei Junior s-a desfășurat în 17 august, la Centrul cultural Carmen Sylva, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Andrei Stănculescu.

Pe de altă parte, în data de 24 august, la Novaci, județul Gorj, artistul orădean Ion Lianu Popa a avut onoarea să ofere momentul artistic al unui eveniment de excepţie, şi anume comemorarea ultimul zbor al eroului cpt. aviator Vasile Craiu, precum și a dezvelirii unei pale de elice în memoria aviatorului Vasile Craiu, considerat primul „As al aviației românești de vânătoare”, erou al Războiului de Întregire Națională. Evenimentul a fost organizat de Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Primăria și Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Aerodromul Târgu Jiu „Barza”. În urmă cu 103 ani, cpt. aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, zbura pentru ultima dată. A fost considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial, o adevărată legendă a aviaţiei româneşti. S-a născut în localitatea Novaci, din judeţul Gorj, iar în anii războiului, a fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu drept cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române. Câteva zile mai târziu, a avut loc a patra ediție a proiectului educațional Școala de vară, eveniment desfășurat în cadrul Casei de Cultură Novaci, care a reunit 25 de voluntari coordonatori ai atelierelor de lucru, pe 13 discipline, și 533 de copii și tineri. Printre ei, s-au numărat și tinerii saxofoniști din grupul folcloric condus de profesorul Ion Lianu, dar și Ionică Lianu Popa, invitat special, care a susținut un recital de muzică ușoară, fiind recompensat cu Diplomă de participare la Școala de vară a Casei de cultură Novaci. Coordonatorul și inițiatorul proiectului a fost directoarea Casei de Cultură Novaci, Elena Basarabă.