Marţi, 18 februarie, la Librăria Cărtureşti, a avut loc lansarea volumului de proză scurtă Perseidele, al scriitorului Mircea Pricăjan. O lansare inedită, a doua pentru acelaşi volum, în care scriitorul a răspuns întrebărilor din public şi nu numai, preţ de o oră.

Volumul Perseidele a apărut în anul 2019 la Editura Charmides şi a avut o primă prezentare în luna decembrie, invitaţii speciali ai evenimentului de anul trecut fiind Miron Beteg, Dan-Liviu Boeriu şi Marius Miheţ.

Lansarea din Librăria Cărtureşti a avut un caracter aparte, autorul imaginând un dialog cu orădenii prezenţi, fie ei critici literari, ori scriitori, fie ei cititori. Un dialog cald, ca între vechi prieteni. Despre carte şi ale ei povestiri, despre temele alese, spaţii recurente, modele narative, influenţe sau lipsa lor, Mircea Pricăjan a oferit câteva răspunsuri, atât întrebărilor propuse de Miron Beteg, cât şi celor venite de public. Am aflat, astfel, că temele care gravitează în jurul morţii se nasc, mai degrabă, dintr-un reflex de cititor, că spaţiile recurente din proza sa, copilăria şi adolescenţa, sunt nostalgie şi matrice a maturităţii deopotrivă, că a renunţat să facă traduceri literare pentru a se elibera de sub influenţa autorilor traduşi, sau că nu a fost tentat niciodată să scrie proză socială, chiar dacă, aşa cum subliniază Beteg, scrisul său „este total rupt de realitatea exterioară” a „ofensivei prozei sociale de stânga şi a criticii literare ideologizante”.

Perseidele este primul volum de de proză scurtă, al lui Mircea Pricăjan, după cele trei romane publicate deja, între care inclusiv unul destinat cititorilor juniori, Pumn-de-Fier (Polirom, 2018).

Mircea Pricăjan s-a născut la Oradea și este absolvent de Litere. A publicat articole, recenzii, interviuri și proză în majoritatea revistelor literare din țară. A tradus din limba engleză peste 60 de volume. Pentru romanele sale a fost nominalizat la mai multe premii literare, inclusiv, anul acesta, la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Din anul 2003 este redactor la revista „Familia”.