Miercuri, 19 august, de la ora 20.00, orădenii sunt aşteptaţi la scena mobilă din Cetate, pentru a viziona spectacolul Domnişoara Iulia, de August Strindberg, în regia lui Alexandru Weinberger-Bara. Este pentru prima dată în stagiunea estivală când această producţie se joacă în aer liber.

Spectacolul Domnişoara Iulia, în regia lui Alexandru Weinberger-Bara (care a debutat în România cu această producţie) a avut premiera în octombrie 2018 şi a fost bine primit de public şi de critici deopotrivă.

„Domnișoara Iulia – text considerat o capodoperă a lui Strindberg – mizează pe dezvăluirea firii umane cu toate „peticele sufletului”, așa cum scrie dramaturgul în prefață. Argumentul lui Strindberg prezintă o viziune foarte modernă asupra teatrului de acum un secol, iar intriga merge pe mai multe niveluri. Ni se prezintă un conflict și de clase sociale, și de gen, dincolo de un orizont erotic foarte pregnant și pus în prim-plan. Iulia reprezintă o clasă nobiliară în declin, prin „degenerarea” indivizilor, pe când Jean e exponentul unei noi clase de mijloc, în ascensiune, cu reflexe bune și capabil să învețe repede. Strindberg nu se poate abține să nu fie misogin în prefață, e clar deci că resortul principal al textului e unul erotic și cu tâlc autobiografic”, aşa cum remarca teatrologul Claudiu Groza în prezentarea spectacolului. „Regizorul Alexandru Weinberger-Bara – care debutează cu acest spectacol pe scena din România – a articulat un discurs artistic puternic, cu miza pe actori, în care ține cont și de pulsiunea sexuală a întâmplării, dar și de dimensiunea sa socială, ca și de postura de victime încă incapabile de emancipare a eroilor. Un spectacol despre (aproape) imposibila evadare din sine…”, anunţa teatrologul în caietul program.
Iar ecourile acestei producţii îndrăzneţe, au fost pe măsură: „În viziunea tânărului regizor Alexandru Weinberger-Bara, Domnișoara Iulia, drama naturalistă a dramaturgului August Strindberg, pusă în scenă la Teatrul ,Regina Maria”din Oradea, glisează subtil spre un impresionism al formelor și al culorilor, cu inserții psihologice deloc străine de explorările sufletului omenesc inițiate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Dar opera dramatică se dovedește a fi doar pretextul sublimării unor personaje puternice, remarcabil interpretate de actorii Anda Tămășanu, Sorin Ionescu și Lucia Rogoz, căci a lor va fi întreaga scenă, devenită câmp de luptă al orgoliilor, al cuplurilor care se devorează lent și torturantk”, notează Maria Hulber, în LaPunkt.ro.

„Un debut remarcabil pe scenele din România” pentru Alexandru Weinberger-Bara, remarca şi Adrian Tion în agendaliternet.ro. Remarcabil şi prin prestaţiile actorilor: „Anda Tămăşanu învăluie sensibilitatea Iuliei în pasiunea dezlănţuită a unei femei aprige. Oscilaţiile lacheului Jean între pasiune şi misoginism, între arivism scrâşnit şi supunere nesmintită faţă de stăpân sunt bărbăteşte susţinute prin jocul lipsit de ezitări al lui Sorin Ionescu, actor deplin conştient de potenţialul lui artistic. O altă faţă a supunerii faţă de rituri străvechi expune Lucia Rogoz în rolul bucătăresei Kristin. Prestaţiile celor trei actori sunt fără cusur, impunând o structură sobră discursului teatral în ansamblu”, mai nota Tion.
Scenografia producţiei este semnată de Vioara Bara. În alte roluri: Raluca Georgiana Costa, Anda Patricia Uivaroși, Șerban Ionuț, Nadina Urs.
Spectacolul a fost adaptat noilor norme şi se va juca, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, la scena mobilă din Cetate. Reprezentaţia va avea loc în data de 19 august, de la ora 20.00. Biletele pot fi achiziţionate online, pe eventim.ro, sau din Cetate, cu o oră înainte de reprezentaţie. Spectacolul nu este recomandat minorilor cu vârste mai mici de 15 ani.