Ziua Oraşului Oradea a fost sărbătorită şi de Asociaţia Euro Foto Art, care a organizat o serie de vernisaje atât în Cetatea Oradea, cât şi în galeria din zona centrală. Expoziţiile au adus în prim plan fotografi din România, Ungaria, Belgia, Ucraina sau Franţa.

Primul astfel de vernisaj a avut loc în Galeria Ştefan Tóth István din Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Este vorba despre Expoziția Artiștilor Fotografi din Orașele Înfrățite cu Oradea. În cadrul evenimentului au fost prezentate 36 de imagini realizate de artiştii din Debrecen (Ungaria), Montbéliard (Franța), Oradea (România), Ivano-Frankivsk (Ucraina) și Waregem (Belgia).

„Această expoziţie se deschide cu prilejul aniversării oraşului Oradea şi se află la cea de-a doua ediţie”, a spus în deschiderea evenimentului Ştefan Toth. „Prima ediţie a acestei expoziţii a avut loc exact acum un an, cu acelaşi prilej aniversar. Iniţiativa îmi aparţine şi mărturisesc că nu a fost uşor să o duc la bun sfârşit”, a mărturisit preşedintele Euro Foto Art. „A fost dificil să aflu câte oraşe înfrăţite avem, şi am aflat că sunt 10, a fost dificil să obţin adrese şi să intru în legătură cu artiştii din aceste oraşe, dar mă bucur că am reuşit”, a mai spus Toth.

Fotografiile expuse în deschideerea maratonului au meritul de a prezenta peisaje citadine, imobile valoroase din punct de vedere arhitectural, elemente definitorii pentru oraşele din care provin fotografii. Au expus: Caudiu Oros, Ovi D. Pop și Remus Toderici din Oradea (RO), Oláh Tibor și Varga József Debrecen (HU), respectiv Oleksandra Menychuk, Geeb Anatoly, Gleb Oksana, membri ai Fotoclubului ”Kolumb” din Ivano-Frankivsk (UA).

Maratonul a continuat de la ora 12.00, când în sălile de expoziții 8 și 9 ale secției de Istorie a Cetății și Orașului Oradea a avut loc vernisajul expoziției retrospective a cunoscutului artist fotograf Németh Francisc Lupeni. Expoziţia  intituată În lumina umbrelor cuprinde 40 de fotografii alb-negru și color de format mare în care regăsim diferite genuri ale artei fotografice: peisaje, potrete, eseuri. Aceste două expoziții vor rămâne la dispoziția publicului vizitator timp de o lună.

Maratonul s-a încheiat cu vernisajul expoziției artistei fotogaf Petryna Dmytro din Ivano Frankivsk (UA). Pe simezele galeriei centrale a asociaţiei au fost 100 de fotografii alb-negru și color de o reală valoare artistică. Această expoziţie va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 25 octombrie.

Momentele muzicale ale maratonului fotografic au fost oferite de violonistul Lucian Maliţa şi violistul Thuzó Sándor József.