Ziua Holocaustului este marcată, în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Potrivit prezentei Hotărâri de Guvern, cu prilejul Zilei Holocaustului, „vor fi organizate acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică”.

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea se alătură acestui demers. Astfel, în cadrul parteneriatului cu Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, muzeograful Diana Iancu va vorbi participanților la simpozionul „History ... beyond words” despre semnificația zilei de 9 octombrie și despre instituția de cultură care reprezintă un justificat elogiu adus comunității evreiești din Oradea, dar, totodată, și un loc al memoriei, ce amintește calvarul evreilor orădeni.  Tot cu ocazia acestei zile, elevii de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, îndrumați de doamna profesoară Claudia Cotuna, vor ține un moment de reculegere la Memorialul „Eva Heyman”, realizat de către Asociația „Tikvah”, în amintirea tuturor copiilor evrei deportați din Oradea.

La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

Fără a putea stabili cu exactitate care este numărul evreilor români și al evreilor din teritoriile aflate sub administrație românească care au fost uciși în timpul Holocaustului, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni, la care se adaugă și aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum și 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte țări din Europa. Această zi nu este doar un omagiu adus victimelor lagărelor naziste, ci și o recunoaștere publică și colectivă, a unui fapt istoric tragic, de care Europa a fost în stare, la care a colaborat activ și România. Nu este suficient să condamnăm răul, avem datoria de a conserva memoria acestei perioade tragice, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple. Acțiunile acestei zile se desfășoară și în cadrul proiectului „Ambasadorii Memoriei”. Conştientizarea de către tineri a Holocaustului, respingerea violenței, implicarea activă în desfășurarea acțiunilor din cadrul Muzeului Istoriei Evreilor din Oradea, provocarea la dialog și creativitate, precum și conștientizarea faptului că fiecare are un rol însemnat în societate este motivația principală a acestui proiect. Avem obligația morală de a cunoaște Holocaustul, de a ține vie amintirea victimelor, a celor 6.000.000 de evrei, exterminați prin cele mai crude mijloace.