Filarmonica orădeană propune spre audiere patru capodopere, cu prilejul ultimului concert din acest an, eveniment dedicat sărbătorii Crăciunului.

 

În deschidere se va putea asculta Concerto pastorale, de Johann Christoph Pez. Partea solistică va fi interpretată de flautistele Nagy Éva și Török Apollónia. Programul va continua cu Air – din Suita nr. 3 pentru orchestră în Re major, BWV 1068, de Johann Sebastian Bach. Dintre cele patru Suite orchestrale ale lui Bach, a treia este cea mai cunoscută, în mare parte datorită faimei celei de a doua mișcări, faimoasa „Arie pe coarda sol”. În cadrul aceluiași program, melomanii orădeni vor mai putea audia Adagio în sol minor, de Tomaso Albinoni.

Faimosul Adagio in Sol Minor, de Albinoni, a fost reconstituit de Remo Giazotto după un fragment al părții lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de Stat din Drezda. Concertul se va încheia cu Oratoriul de Crăciun, op. 12, de Camille Saint-Saëns. Saint-Saëns a fost un copil minune care a uimit Franța cu talentul său muzical. Mai târziu, ca interpret, a dovedit o tehnică perfectă, iar numărul mare de lucrări compuse i-a asigurat și poziția de compozitor francez important.

Părțile solistice din oratoriu vor fi interpretate de soprana Tempfli Mária, membră a corului Operei Naționale din Budapesta, mezzoszoprana Valentina Pușcaș, masterand la Universitatea Națională de Muzică din București, altista Ramona Pataki Hașaș, tenorul Nicolae Bejan și basul Benczédi Hunor, membri ai Corului Filarmonicii.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii orădene, maestrul Romeo Rîmbu. Participă, cu această ocazie festivă, Corul Filarmonicii, cu pregătirea muzicală a dirijorului Lászlóffy Zsolt.