Asociația Culturală Teatrul de Copii prezintă astăzi, 30 iulie, de la ora 20.00, în șanțul Cetății, premiera lecturii performative „Moromeții”, regia Gavriil Pinte, un spectacol realizat în cadrul proiectului „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, proiect cofinanțat de AFCN.

Ideea acestui spectacol a venit ca o continuare a unei idei mai vechi a actorului Şerban Borda, pe care Asociația Culturală Teatrul de Copii a pus-o în practică vara trecută, „Întoarce foaia”. Această idee s-a concretizat în acest an, într-un proiect gândit de Andreea Costea, depus la Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru care s-a primit cofinanţare în cadrul sesiunii de finanțare I/2020 a proiectelor culturale, aria Educaţie prin Cultură.

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație” își propune să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul „Moromeții” de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A.

Proiectul se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria.

Spectacolul va avea o a doua premieră mâine, 31 iulie, de la ora 20.00, în șanțul Cetății, pentru elevii instituționalizați din cadrul DGASPC Bihor.

Din distribuție fac parte actorii: Zentania Lupșe, Florian Silaghi, Calița Nantu, Giorgiana Coman, David Constantinescu și Igor Lungu. Scenografia și grafica sunt semnate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean; muzica originală: Ovidiu Iloc; instrumentiști: Radu Herțe, Ionuț Chiș; pregătire muzicală: Andrada Ciupeiu.

Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur și Nicolae Vușcan.

Spectacolul se va deschide cu proiecția unui moment artistic realizat de 14 adolescenți, beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca, din cadrul DGASPC Bihor, care au lucrat alături de actrița Nora Tiu Chiriac, cadru universitar.

„Pentru mine, a fost o experiență extraodinară. Am întâlnit copii dornici să învețe, să acapareze cât mai multă informație. Am legat o prietenie autentică cu ei și am remarcat că își doresc să mai participe la asemenea inițiative. Consider că merită acest lucru, având în vedere experiența plăcută pe care am avut-o. În plus, deschiderea lor spre teatru a fost minunată!”, a spus actrița Nora Tiu Chiriac, ieri, într-o conferință de presă.

Prezent la întâlnirea cu jurnaliștii, regizorul Gavriil Pinte a subliniat buna colaborare cu echipa implicată în proiect, adăugând că fără talentul și profesionalismul lor, n-ar fi reușit să ducă spectacolul la bun sfârșit.

„Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Felul în care vorbesc personajele este diferit. E o lume chinuită, abrutizată de muncă și sărăcie, o lume care s-a dus, a murit, nu numai în România, ci în întreaga Europă. Asistăm la sfâșierea acestei clase sociale, o lume dură, violentă, de multe ori, și am încercat să apelăm la un tip de comportament foarte direct”, a adăugat Gavriil Pinte. Acesta a precizat că, din cauza pandemiei de coronavirus, spectacolul a fost construit într-un mod neobișnuit, o bună parte din repetiții având loc online. „Sper să depășim situația asta nenorocită, pe care o traversăm, și să putem juca în teatru. Fără o echipă bună, fără talentul și profesionalismul lor, n-am fi reușit să ducem spectacolul la bun sfârșit, iar pentru asta, le mulțumesc”, a conchis regizorul.

Premiera „Moromeții” are loc astăzi, 30 iulie, și mâine, 31 iulie, de la ora 20.00, în șanțul Cetății. La premiera de astăzi, vor fi prezenți elevi ai Liceului Don Orione și C.N. Iosif Vulcan Oradea, iar la premiera de mâine, 31 iulie, vor fi prezenți elevi de liceu, beneficiari ai DGASPC Bihor din Centrul de Plasament Tinca, Centrul de Plasament Oradea, Centrul de Plasament Oradea 2 și Fundația Mereu Aproape. Ambele reprezentații sunt gratuite, toate locurile fiind ocupate. La finalul spectacolului, vor avea loc discuții pe tema romanului „Moromeții” cu profesoara de limba și literatura română Ioana Rittinger, de la Liceul Don Orione Oradea.

În perioada 1-15 septembrie, „Moromeții” se va juca gratuit pentru elevii de liceu din Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), Gyula (Ungaria). Toate reprezentațiile vor fi oferite gratuit elevilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții, vor fi diseminate produsele proiectului: broșuri cu dramatizarea romanului „Moromeții”, tipărite la Editura Universității din Oradea, și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Acestea vor fi împărțite profesorilor prezenți, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal care poate fi folosit la catedră.

Partenerii Asociației Culturale Teatrul de Copii sunt: Teatrul Regina Maria, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Universitatea Oradea, Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei și Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula.