Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a fost plină, joi, 16 noiembrie, cu prilejul conferinței dedicate împlinirii a o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a afirmat că, „din biografia excepțională a Monicăi Lovinescu avem fiecare câte ceva de învățat”. Evocând anii în care, la Paris, cuplul Monica Lovinescu - Virgil Ierunca făceau opoziție față de regimul comunist din România, rectorul Universității din Oradea a subliniat meritele „celor care și atunci militau pentru democrație și libertate”.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, a remarcat numărul mare de studenți și profesori prezenți în sală. „Monica Lovinescu rămâne în memoria noastră, a orădenilor, prin ceea ce a făcut în Occident, dar mai rămâne și prin donația de carte făcută universității noastre”, a subliniat Șipoș.

Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, le-a vorbit celor prezenți despre exilul românesc, accentuând faptul că Monica Lovinescu a fost „figura plăcută a exilului, un simbol al rezistenței anticomuniste”. Referindu-se la luminile și umbele exilului, istoricul a încheiat spunând: „Am avut oameni excepționali în exil, cum au fost: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma sau Ion Rațiu”.

Florin Ardelean, conf. univ. dr. al FIRISPSC, a prezentat audienței revista „Limite”, editată de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, la Paris, între 1969 și 1986. Universitarul orădean a afirmat că personalitatea Monicăi Lovinescu se remarca prin două trăsături principale: instinct critic remarcabil și o conștiință critică a neamului său. „Prin acestea, Monica Lovinescu pune la bătaie tot ce are la dispoziție pentru a risipi ceața în care plutea viața spirituală din România comunistă”, a spus Florin Ardelean. Profesorul de jurnalism a mai adăugat: „Monica Lovinescu este un reper a cărui cotă va continua să crească atâta timp cât noile generații vor afla despre rolul ei în relevarea adevărului într-o țară cotropită de minciună”.

Fost profesor al Facultății de Litere a Universității din Oradea, criticul, istoricul literar și eseistul Valentin Chifor a remarcat că Monica Lovinescu „s-a simțit mereu o europeană, ea venind la Paris dintr-o Românie democratică, România interbelică”. „Vocația ei a devenit microfonul Europei Libere”, a spus Valentin Chifor, „ea impune conceptul de Est-etică, moralitatea celor care trăiesc în spațiul răsăritului european. Fiind interesată enorm de aceste aspecte moral-etice, care sunt fundamentale pentru ea”. Criticul, istoricul literar și eseistul orădean a remarcat și faptul că, în opinia domniei sale, Monica Lovinescu „a refuzat să își asume actul maternității, sacrificându-se pentru România”. „Jurnalist de primă mână, conștiință morală de prim rang, Monica Lovinescu merită omagiul tuturor românilor. Fie-i memoria binecuvântată!”, a încheiat Chifor.

Dr. Anarela Chiș, moderatoarea evenimentului, le-a relatat celor prezenți împrejurările în care cea mai mare parte din biblioteca soților Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, „cei doi partizani ai rezistenței prin cultură”, a revenit fondului de carte al Bibliotecii Universității din Oradea.