Muzeul Țării Crișurilor vă invită joi, 25 aprilie, ora 12.00, la lansarea volumului „Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania”, carte publicată la Editura Muzeului Țării Crișurilor în 2024, autoare prof. Dr. Cristea Ligia-Monica.

Volumul, lansat după numeroase cărti deja cunoscute în domeniul educațional sub semnatura prof. Dr. Ligia Cristea, vine ca o încununare a tezei de doctorat a autoarei, animată fiind de dorința de a face cunoscute, de a valorifica și de a duce mai departe tradițiile și obiceiurile unor zone familiare, Țara Lăpușului și Țara Beiușului, propunându-și, în acest sens, o „analiză etnologică a desfășurării unui ritual social de vârstă și de gen într-o arie geografică încărcată de tradiție cum este Transilvania”. În acest areal etnocultural organic, ritualul prinderii suratelor a cunoscut, și cunoaște încă, o foarte largă răspândire și variante de manifestare atestate în numeroase sate. Lucrarea își propune să etnografieze ceremonialul desfășurării acestui ritual, atât în zonele arhaice în care el a fost semnalat mai demult și în care nu se mai desfășoară azi, cât și în zonele în care el este încă viu în primele decenii ale secolului XXI-lea.

Lansarea, moderată de dr. Vasile Todinca, cercetator științific I în cadrul Muzeului, și prezentată de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, Universitatea din Oradea, va fi găzduită în Sala de conferințe a Muzeului, intrarea fiind liberă, în limita a 150 de locuri, și are ca parteneri Consiliul Județean Bihor și Primăria Minicipiului Oradea.