O nouă lege pare să le dea bătaie de cap proprietarilor de apartamente care au restanţe la întreţinere şi doresc să vândă locuinţa. Pentru a împiedica posibilele fraude, asociaţiile de proprietari vor înscrie în Cartea Funciară interdicţia de vânzare a apartamentului, iar executorii să ia măsurile de rigoare.

Potrivit acestui act normativ, se doreşte reducerea numărului restanţierilor la întreţinere, iar asociaţiile de proprietari au chiar dreptul de a acţiona în justiţie orice membru care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, aceasta având un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi a altor spaţii şi proprietăţi individuale ale proprietarilor din condomeniu, precum şi asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate. Asociaţiile sunt libere însă să aplice fiecare cum vor aceste măsuri, astfel că, în urma unei raid la câteva asociaţii de proprietari din oraş, am aflat că sunt proprietari cu care se judecă de 5, chiar 6 ani, Ascociaţia de Proprietari Sovata 101 fiind una dintre acestea. Cu un număr de 198 de apartamente, asociaţia nu are foarte mulţi restanţieri, parte dintre ei au doar două luni neachitate. Printre atâţia locatari conştiincioşi, mai există însă unii care dau dovadă de indiferenţă, un exemplu clar îl reprezintă şi locatara de pe strada Sovata care are o datorie de 6000 lei la asociaţie. "Datoria doamnei cu pricina e mult mai veche. Noi i-am trimis o serie de somaţii şi avertismente, însă fără niciun rezultat. Astfel, de mai bine de 6 ani, am dat-o în judecată, şi ea pe noi, şi cu toate că am avut câştig de cauză, ea refuză să plătească. Problema e că doamna nu e nici măcar proprietară, ci o chiriaşă a primăriei, iar aceştia nu pot face nimic împotriva ei decât dacă nu plăteşte chiria. Femeia însă nu lasă pe nimeni să intre în apartament, să facă reparaţii pe motiv că le va face ea. Pur şi simplu terorizează vecinii şi nici noi, nici Primăria nu putem face nimic, iar dacă o evacuăm, tot nu avem siguranţa că ne vom recupera banii", a declarat Emanuil Bealcovschi, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Sovata 101.
Pe Bulevadrdul Dacia, la Asociaţia de Proprietari Bradul, aceeaşi problemă. Deşi sunt doar 40 de apartamente şi majoritatea locatarilor sunt pensionari, care, se ştie bine, sunt primii la plată când e vorba de întreţinere, mai există unii care mai dau înapoi, însă îi aşteaptă aceeaşi soartă: tribunalul. Datoria cu pricina aici e mult mai mică, undeva la 2000 lei, iar în urma unui proces, acuzata a fost nevoită să achite jumătate din sumă. "Noi am dat-o în judecată şi a fost nevoită să plătească jumătate din sumă şi mai avem de recuperat încă jumătate de la ea. Majoritatea locatarilor acestui bloc sunt pensionari şi aceştia nu vor să rămână cu restanţe", a afirmat Vilma Rusu, casiera Asociaţiei de Proprietari Bradul. Exisţă însă şi proprietari de apartamente mai conştiincioşi, precum cei de la Asociaţia de Proprietari Dacia 303, care, deşi numără aproape 400 de apartamente, a înregistrat foarte puţine cazuri în care să fie nevoită să se judece cu cineva pentru a-şi achita cheltuielile. Administratorul asociaţiei, Smaranda Boroş, se declară foarte mulţumită de acest lucru: "Noi nu am avut prea multe cazuri de acest fel şi cele care au existat s-au rezolvat pe cale amiabilă, pentru că în momentul în care au auzit de judecată, majoritatea locatarilor s-au speriat. Mai mult, nu are rost să te judeci cu bietul om pentru că tot el e cel care plăteşte şi cheltuielile de judecată şi e o cheltuială în plus."

În plus, conform Legii 230/2007, cei care vor dori să-şi vândă locuinţele vor avea nevoie de o adeverinţă de la asociaţia de proprietari care să ateste faptul că nu au nicio datorie pentru a putea fi întocmit contractul de vânzare-cumpărare.