Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert, intitulat „Un american la Paris”, care va avea loc joi, 2 februarie, la ora 19.00, în sala de concerte Enescu-Bartok.

Concertul îi are ca protagoniști pe solistul Valentin Șerban, la vioară, și pe dirijorul Romeo Rîmbu. Violonistul Valentin Șerban este câștigătorul ediției 2020/2021 a Festivalului Internațional „George Enescu”, interpretând în finală „Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47”, de Jean Sibelius. Valentin s-a format în orașul natal, Brașov, studiind vioara de la vârsta de 7 ani. După ce a absolvit Facultatea de Muzică din Brașov, a ales să își completeze studiile de master la Graz, Austria. S-a bucurat, totodată, de participarea la cursuri de măiestrie susținute de violoniști renumiți pe plan internațional, câteva nume fiind: Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Ștefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Ilarion Ionescu - Galaţi sau Leonidas Kavakos. Cariera de succes a lui Valentin Șerban a fost distinsă și cu alte premii, în afara celui obținut la Festivalul „George Enescu”. Câteva dintre competițiile în care a fost laureat violonistul sunt: Competiția Națională „Mihai Jora”, Competiția Internațională „Ștefan Ruha” și Competiția Internațională „Andrea Postacchini”, Italia. Pe lângă activitatea de concert, profesionalismul violonistului poate fi regăsit și în înregistrările în care a interpretat integrala sonatelor pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Trio-ului în „Sol minor op. 15”, de Bedřich Smetana. În concertele și recitalurile susținute pe marile scene europene, Valentin Șerban abordează lucrări dintr-un spectru larg, cuprinzând muzică de cameră, lucrări de virtuozitate și mari concerte pentru vioară și orchestră. În prezent, violonistul activează în cadrul orchestrei „Les Dissonances” din Paris.

Romeo Rîmbu este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. În calitate de instrumentist, a colaborat cu orchestre din România, Germania, Grecia, Italia, Spania, Franța sau Elveția și a obținut distincții la concursuri naționale de specialitate. În plus, se remarcă prin interpretarea „Concertului pentru oboi şi orchestră” de Wolfgang Amadeus Mozart, în sala Musikverein din Viena. Romeo Rîmbu se află în postura de dirijor din anul 1990, atunci când a participat la un curs de specializare din cadrul Academiei Ottorino Respighi Roma. De asemenea, a studiat arta dirijorală la Oradea, între 1991-1993, continuând studiile la Academia din Pescara, Italia. Romeo Rîmbu a susținut concerte pe patru continente, dirijând orchestre din Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea de Sud. Acesta s-a aflat la pupitrul unor ansambluri simfonice, precum: Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester. De asemenea, dirijorul a colaborat cu numeroase orchestre simfonice din România. Romeo Rîmbu activează și în calitate de pedagog, obținând în anul 2010 titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. În prezent, este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor universitar la Facultatea de Arte din Oradea.
Titlul concertului, „Un american la Paris”, provine din lucrarea omonimă, compusă de George Gershwin, aceasta fiind o piesă orchestrală cu influențe jazz. Fiind una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul american, va fi prezentată și în partea a doua a concertului orădean. Prima parte aduce în fața publicului lucrarea „Into the sky”, scrisă de compozitoarea americană Dinah Bianchi și „Concertul pentru vioară în Re Major, op. 35”, de Erich Wolfgang Korngold, compozitor austriac, care a devenit cunoscut prin muzica compusă la Hollywood. Prin urmare, cei trei compozitori au adus o contribuție importantă muzicii americane pe parcursul ultimilor 100 de ani.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

https://www.bilete.ro/un-american.../un-american-la-paris/