În sala Enescu-Bartok a filarmonicii orădene, joi, 1 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc un concert dedicat muzicii românești, care îl va avea ca solist pe Horia Maxim, la pian, iar orchestra va fi condusă de maestrul Radu Postăvaru.

 

În program se regăsesc lucrări din creația compozitorilor Pascal Bentoiu – Suita ardelenească op. 6, Paul Constantinescu Concert pentru pian și orchestră, și Marțian Negrea - Suita simfonică, „Prin munții Apuseni”. Din seria celor trei compozitori, doar Marțian Negrea a fost originar din Transilvania. Acesta s-a născut în județul Sibiu, comuna Valea Viilor, în anul 1893, și a decedat la București, 80 de ani mai târziu. Marțian Negrea a început să studieze vioara la Sibiu, finalizându-și studiile muzicale la Viena, după Primul Război Mondial. În ceea ce privește compoziția, s-a remarcat în special prin muzica de cameră, Negrea având o vocație romantică. Însă, acesta a compus cu succes și muzică simfonică și vocal-simfonică, lucrări pentru pian, muzică de film și o singură operă. Din muzica dedicată ecranizării cinematografice face parte și Suita simfonică „Prin Munții Apuseni” op. 20, care datează din anul 1953. Aceasta este compusă din patru tablouri: „Pe Arieș în sus”, „Cetățile Ponorului”, „Ghețarul Scărișoara” și „Izbuc”. Marțian Negrea a avut și o activitate didactică și de cercetare foarte intensă. Acesta a fost profesor la Conservatoarele din Cluj și București și a scris numeroase articole și studii, printre acestea aflându-se și prima publicare a zece piese în caracter românesc din Codex Caioni.

 

Unul dintre cei mai valoroși pianiști

Horia Maxim este unul dintre cei mai valoroși pianiști români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România și din străinătate. Acesta a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, urmând apoi o carieră solistică pe trei continente și abordând un repertoriu vast, de la Baroc până la muzica contemporană. În plus, Horia Maxim a înregistrat lucrări la radio sau televiziune și a prezentat numeroase piese în primă audiție. La momentul actual, activitatea sa artistică este completată de cea pedagogică, acesta fiind profesor la Universitatea Națională de Muzică București. În această calitate, este invitat frecvent ca membru în diferite jurii naționale și internaționale.

 

Dirijorul Radu Postăvaru

Maestrul Postăvaru s-a născut la Iași, într-o familie de muzicieni. A studiat arta dirijatului la Universitatea de Arte din Iași și Universitatea Națională de Muzică București, avându-i ca profesori pe Horia Andreescu, Dan Constantinescu și alții. De asemenea, a participat la masterclass-uri în țări precum Germania, Franța și Italia. În concertele sale, Radu Postăvaru promovează modernitatea, muzica contemporană și tinerii interpreți. În perioada 2015-2020, a fost profesor-asociat la Universitatea Națională de Muzică București, iar în prezent, este dirijorul principal al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, în paralel fiind invitat permanent al orchestrelor din țară și din străinătate.

Accesul la concertul de joi este gratuit, dar rezervarea locului este obligatorie. Locul poate fi rezervat la agenția filarmonicii, strada Moscovei nr. 5, sau online, pe: https://www.bilete.ro/ziua-nationala-a-romaniei/

Sponsor principal: Astoria & Queen Mary.