Filarmonica de Stat Oradea îşi deschide din nou porţile joi, 19 septembrie, de la ora 19.00, cu un concert vocal-simfonic, ce îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Romeo Rîmbu. Melomanii se vor putea bucura de capodopera „Carmina Burana”, de Carl Orff, una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile.

Lucrarea spectaculoasă implică un ansamblu simfonic de dimensiuni extinse, în special în ceea ce priveşte partea de percuţie, la toate acestea adăugându-se un cor mixt, un cor de copii şi trei solişti vocali. Conducerea muzicală a concertului aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii orădene Romeo Rîmbu, iar soliştii vocali invitaţi sunt: Mariana Bulicanu (soprană la Opera Română Craiova), tenorul Ștefan von Korch, și baritonul Adrian Mărcan (solist al Operei Brașov și al Operei Naţionale din Bucureşti). Participă la concert Corul Filarmonicii sub pregătirea muzicală a dirijorului de cor Lászlóffy Zsolt şi Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pregătit de Nicoleta Țâmpu.

„La modul punctual, sunt stabilite programele primelor patru luni, până în 19 decembrie. Pe ansamblul stagiunii, din totalul de 38 de concerte, vom avea opt concerte vocale simfonice. Pe lângă aceste concerte, vom mai avea o gală de operă, în data de 5 decembrie, dirijată de Victor Dumănescu. În cadrul acestei stagiuni, vom avea invitați de marcă, atât dirijori cât și soliști instrumentiști, respectiv artiști lirici”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, miercuri, 11 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Programele sunt suficient de variate, dar şi consistente. Întreaga stagiune, în proporţie de 70% se bazează pe lucrări agreate şi cerute de public. Lucrări cunoscute şi foarte populare. Dar, desigur, presărăm şi câte o noutate sau lucrări mai rar cântate. Încercăm, așadar, să asigurăm varietate, dar şi o consistenţă bună a stagiunii, aşa cum v-am obişnuit în ultimii ani”, a menționat Foica.

Pe de altă parte, și-n această stagiune, Filarmonica orădeană se va bucura de prezenţa unor invitaţi de prestigiu, cum ar fi dirijorii: Cesar Alvarez (Spania), Leonard Boga, Alpaslan Ertüngealp (Turcia), Gheorghe Costin, Theo Wolters (Olanda), Grigore Constantin, Victor Dumănescu, Horváth Gábor (Ungaria). Totodată, vor fi prezenţi în programul noii stagiuni, printre alţii: violonistul Artur Kaganovskiy (SUA), pianistul Horia Maxim, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Alexei Nabioulin (Rusia), violonista Nina Karmon (Germania), pianistul Csíky Boldizsár, violonista Murvai Marta (Germania), pianistul Sorin Petrescu, percuţionistul Doru Roman și violoncelistul Ştefan Cazacu.

Prezent la întâlnirea cu jurnaliștii, Meleg Vilmos, managerul instituției, a precizat că publicul meloman se va putea bucura de o sală de concerte reabilitată, lucrările de renovare fiind realizate cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Bilete și abonamente se pot cumpăra de la casa de bilete a Filarmonicii, str. Moscovei nr. 5, de luni până vineri, între orele 11.00 – 16.00, precum şi cu o oră înainte de concert. Preţul biletelor la concertele simfonice sau camerale este cuprins între 20 şi 40 de lei, în funcţie de locul în sală.

Pentru elevi și studenți preţul unui bilet este 15 lei. Preţul biletelor la concertele lecţie este de 8 lei la toate categoriile de locuri. Preţul abonamentelor pentru 38 de concerte simfonice şi cinci concerte camerale porneşte de la 280 şi ajunge la 700 de lei, în funcţie de locul în sală şi de confirmare. Informații suplimentare se pot afla la tel. 0259/430.853 (Filarmonica de Stat Oradea).