Alegătorii ungari au fost chemaţi la urne, pentru a răspunde la trei întrebări în cadrul unui referendum pe probleme de sănătate şi educaţie.
Alegătorii ungari trebuie să răspundă prin Da sau Nu la trei întrebări, legate de menţinerea taxelor pentru vizitele în spital, pentru zilele de spitalizare şi pentru fecventarea învăţământului superior. Analiştii apreciază că opoziţia de centru-dreapta, partidul FIDESZ condus de Viktor Orban, ar putea obţine o victorie împotriva coaliţiei de guvernare formată din Partidul Socialist, al premierului Ferenc Gyurcsany, şi Alianţa Democraţilor Liberi.
FIDESZ a iniţiat procedurile pentru convocarea referendumului încă din 2006, după ce a cerut demisia premierului Gyurcsany, dar organizarea acestuia a fost întârziată de dezbaterile parlamentare şi unele condiţii legale destul de greu de îndeplinit.
După privatizarea sistemului sanitar, mai ales a cabinetelor medicale, guvernul a introdus o taxă de 1,2 euro pentru vizitele în spitale şi pentru zilele de spitalizare, taxă care a dus la reechilibrarea bugetului sanitar.