Începând de astăzi, 14 noiembrie, până joi, 23 noiembrie, inclusiv, orădenii sunt invitaţi la spectacolele pe care Filarmonica Oradea le propune în cadrul Festivalului Muzicii Clasice „Simfoniile Toamnei”.

 

Aşa cum a explicat directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, în anul 2013 a avut loc prima ediţie a acestui eveniment, sub titulatura Săptămâna Muzicii Clasice. Timp de patru ediţii, Simfoniile Toamnei au avut, aşadar, durata de o săptămână. „Ne-am dat seama că pentru public este delicat să vină zilnic la spectacol şi am decis să transformăm Simfoniile Toamnei într-un festival care se întinde pe durata a două săptămâni şi include trei concerte pe săptămână”, a spus Vasile Foica.

„La primele două concerte, cel de astăzi, 14 noiembrie, şi cel de joi, 19 noiembrie, vom beneficia de concursul unor prestigioşi solişti: violonistul Artur Kaganovski (în ambele seri) şi soţia sa, violista Eszter Kaganovskiy. Dirijorul ambelor concerte este maestrul César Alvarez.

Concertul de vineri, 17 noiembrie, este unul aniversar, pentru că sărbătorim 20 de ani de la înfiinţarea corului filarmonicii din Oradea”, a mai spus Vasile Foica.

„De asemenea, în cadrul concertelor programate săptămâna viitoare, orădenii vor audia atât piese în premieră absolută, cât şi piese cântate în premieră în Oradea” a specificat directorul.  

Primul concert din cadrul festivalului este oferit de Camerata Michael Haydn, sub bagheta dirijorului César Alvarez. „Este prima dată când lucrez cu o orchestră din România şi am rămas surprins de nivelul bun de pregătire al instrumentiştilor orădeni. Ambele programe pe care le voi dirija au o puternică amprentă rusească. Eu am studiat în Moscova, am cântat şi continui să cânt cu orchestre din Rusia şi sunt ataşat de această muzică”, a mărturisit dirijorul.

Concertul din această seară se va deschide cu Dansuri populare româneşti, de  B. Bartók, va continua cu Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, de W.A. Mozart şi se va încheia cu Serenada pentru coarde, op. 48, de P.I. Ceaikovski.

„Această simfonie concertantă scrisă de Mozart are cel mai bun acompaniament pentru instrumentele solistice. Există puţine partituri pentru vioară şi violă, şi în majoritatea viola este acoperită de orchestră”, a apus solista Eszter Kaganovskiy.

În ceea ce priveşte Serenada concertantă de P.I. Ceaikovski, în viziunea dirijorului este cea mai reuşită încercare a compozitorului de  a transcrie pentru orchestră melodii din folclorul rusesc.

În ceea ce priveşte concertul de joi, 16 noiembrie, programul este alcătuit din: Uvertura fantezie Romeo şi Julieta de P. I. Ceaikovski, Concert pentru vioară şi orchestră în La minor, de A. Glazunov (solist Artur Kaganovskiy) şi Fragmente din suita Lacul lebedelor, de P.I. Ceaikovski, alese special de dirijor pentru acest spectacol. „Am inclus partea finală din Lacul Lebedelor în întregime şi sper că asta va bucura publicul”, a mărturisit dirijorul. Şi de această dată, solist este violonistul Artur Kaganovskiy.

„Mă bucur să mă aflu din nou în Oradea, pentru că ştiu că mă întorc la un public entuziast. Am fost uimit la ultima venire să văd că se cântă concertul cu casa închisă. Asta spune multe despre interesul publicului”, a spus Kaganovskiy. „În egală măsură mă bucur să lucrez cu dirijorul César Álvarez, pentru că avem acelaşi training şi acelaşi backround, avem aceleaşi viziuni în ce priveşte muzica”, a mai spus solistul.

Festivalul Simfoniile toamnei va continua după următorul program: Vineri, 17 noiembrie, ora 19.00, Concert coral aniversar; Luni, 20 noiembrie, ora 19.00, Concert cameral Cvartetul Intermezzo; Marţi, 21 noiembrie, concert susţinut de Ansamblul de Suflători ai Filarmonicii, Joi, 23 noiembrie, Concert Simfonic, dirijor Vlad Conta, solist Nicolae Mihăilă (pian). Abonamentele sunt valabile pe tot parcursul festivalului, iar biletele au fost puse în vânzare la agenţia instituţiei, putând fi achiziţionate şi cu o oră înainte de spectacol.