Filarmonica de Stat Oradea invită melomanii la un nou concert în aer liber, care va avea loc joi, 16 iulie, de la ora 19.30, în curtea Episcopiei Romano-Catolice. Dirijorul invitat în acest concert este maestrul Dorin Frandeş.

Programul concertului va cuprinde: A. Vivaldi: Simfonia în Do major, RV 112; A. Corelli: Gavotă, Gigă și Badinerie; A. Vivaldi: Simfonia în Sol major, RV 146; S. Barber: Adagio; W. A. Mozart: Glumă muzicală, KV522 / Zenei tréfa, KV522. Dirijorul invitat în acest concert este maestrul Dorin Frandeş, absolvent al Conservatorului, în 1971, ca şef al primei promoţii de dirijori de orchestră, după o absenţă de aproximativ 15 ani a acestei specialităţi din peisajul educaţional românesc. În perioada studiilor a participat şi la cursurile de vară ale maestrului leningrădean Arwid Jahnson organizate de Conservatorul de muzică „Fr. Liszt” din Weimar (Germania), precum şi la cele ale maestrului Marin Constantin organizate de Centrul de perfecţionare a cadrelor de la Bucureşti. Din anul 1972 a trecut de la Filarmonica clujeană la cea din Sibiu, unde a activat ca dirijor al orchestrei simfonice până în anul 1987. În această perioadă a dirijat numeroase concerte simfonice și educative, realizând şi numeroase prime audiţii. Împreună cu orchestra simfonică şi cea de cameră a Filarmonicii de Stat din Sibiu a înregistrat numeroase lucrări pentru cardexul studiourilor de radio din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş. Simultan a înfiinţat şi Orchestra de Cameră a Casei de Cultură a Tineretului din Sibiu „Ars Caedonica”. Între anii 1973 şi 1978 a fost profesor de orchestră la Liceul de Muzică din Sibiu. În urma câştigării concursului publicat de Filarmonica de Stat din Arad, din anul 1987 a devenit dirijorul acestei instituţii. La pupitrul orchestrei simfonice arădene a efectuat numeroase turnee artistice în Austria, Elveţia, Germania, Italia, Olanda, Serbia, Taiwan, SUA, Ungaria. În perioada 1992-2006 a fost directorul Filarmonicii de Stat din Arad, postură din care a realizat numeroase proiecte naţionale şi europene cum ar fi „Mureşul curge printre oameni şi îi uneşte” (finanţare PHARE) în România şi Ungaria, opt ediţii ale festivalului „Muzică în cetăţile Aradului”,  finanţate de AFCN, „Zilele muzicii sacre”, „Zilele muzicii pentru chitară clasică”, „Festivaluri de muzică europeană”. În anul 2001 a fost desemnat „Om al anului” de către o instituţie specializată din Anglia. Dorin Frandeş a fost în diverşi ani şi cadru didactic asociat la Institutul Biblic „Emanuel” din Oradea, Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Evenimentul organizat în curtea Episcopiei Romano-Catolice va fi organizat, cu respectarea măsurilor și regulilor precizate pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. La concert sunt aşteptaţi, în primul rand, abonaţii, care sunt rugaţi să-şi ocupe locurile până la ora 19.20. Biletele care rămân disponibile vor fi vândute la faţa locului, la preţul de 20 de lei. În caz de vreme nefavorabilă concertul se amână pentru ziua de vineri, 17 iulie, de la ora 19.30.

Filarmonica transmite mulţumiri Episcopiei Romano-Catolice pentru sprijinul acordat în organizarea concertului.