Trei lucrări de mare frumusețe din creația compozitorilor Dvořák și Ceaikovski sunt propuse spre audiere în cadrul concertului simfonic care va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Filarmonica orădeană. La pupitrul dirijoral se va afla Mihai Agafiţa, un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori. Solistul invitat, Dalibor Karvay, cântă pentru prima oară în România la Oradea.

 

Melomanii vor putea asculta, în prima parte a serii, două lucrări de Antonin Dvořák: Dansul slav, op. 46, nr. 8 și Concertul pentru vioară și orchestră în la minor, op. 53.

„Concertul de vioară este singura lucrare concertantă destinată acestui instrument de către Dvořák. Ea a fost dedicată violonistului celebru al vremii Joseph Joachim, cel care l-a ajutat pe Dvořak cu mai multe sfaturi de-a lungul procesului de compoziţie, mai ales în privinţa unor probleme de tehnică violonistică”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

În cea de-a doua parte a concertului va fi prezentată Simfonia Manfred, op. 58, de Piotr Ilici Ceaikovski, o lucrare impresionantă ce datează din 1885.

Ceaikovski s-a inspirat din poemul dramatic al lui Byron, dar în acelaşi timp a fost influenţat de poemele simfonice programatice ale lui Liszt, precum şi de Balakirev. Prima audiţie a Simfoniei a avut loc în 1886 la Moscova şi a adus mare succes compozitorului.

„În ciuda faptului că este o lucrare programatică, aceasta este totuși structurată pe modelul obișnuit al unei simfonii, așadar în patru părți, fiecare parte reprezentând câte un tablou din poemul lui Byron”, a precizat Foica.

La întâlnirea cu jurnaliștii orădeni a fost prezent și Mihai Agafiţa, dirijorul invitat al concertului din această seară, un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, și Dalibor Karvay, un violonist remarcabil din Republica Slovacă.

„Revin, de fiecare dată, cu mare dragoste, la Oradea, pentru că este un oraș deosebit, cu oameni deosebiți și, nu în ultimul rând, orchestra de aici este foarte bună. Îmi face plăcere să lucrez și să fac programe frumoase cu această orchestră. Să realizezi o simfonie de genul acesta, în patru repetiții, îți trebuie mult profesionalism, dar și curaj, calități pe care le regăsesc din plin de câte ori vin la Oradea”, a mărturisit dirijorul.

Mihai Agafița este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, circa 600 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina, precum și diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis. Născut în 1973, în Republica Moldova, Mihai Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea stilistică dirijorală-dirijat orchestră. În anii 2005 - 2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău. Din 2004, deţine funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013, obţine prestigioasa poziţie de prim dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiași instituţii. Între anii 2009-2013, a fost dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public. Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale. Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihai Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate. Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în Republica Moldova), dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihai Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

Solistul invitat, Dalibor Karvay, s-a născut în 1985 la Vrútky (Republica Slovacă). A început studiul viorii la vârsta de doar 3 ani, sub îndrumarea tatălui său. În paralel cu studiile primare la Școala de Arte din orașul său natal a realizat numeroase înregistrări pentru Radioul Slovac din Bratislava. După absolvirea Conservatorului din Žilina și-a completat studiile la Conservatorul din Viena, în clasa profesorului Boris Kuschmir. De-a lungul anilor a participat la cursurile de măiestrie susținute de Euduard Grach, Mintscho Mintschev, Herman Krebbers. Deține numeroase premii și distincții bine meritate: în 1996 câștigă Întâlnirea tinerilor muzicieni susținut la Córdoba; Concurs Internațional „Eurovision - Tineri muzicieni 2002”, Marele premiu; 2003 - Concurs Internaţional de vioară „Tibor Varga”, premiul I.; 2008 – Concurs Internaţional de vioară „David Oistrakh” din Moscova, Marele premiu; Premiul Tânărul Creator acordat de Fundația Tatra Bank. A susţinut concerte în calitate de solist alături de orchestre, ca Rundfunk-Symfonie Orchester (Berlin), English Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Orchestra Ensemble Kanazawa, Czech Philharmonics, Nationaltheater-Orchester (Mannheim), Radio-Symphonie Orchester (Viena), Wienner Kammerorchester, Het Gelders Orkest, Solistes Européens (Luxembourg), Slovak Philharmonics, State Chamber Orchestra (Žilina), ş. a. colaborând printre alţii cu dirijori, precum Leif Segerstam, Ion Marin, Hiroyuki Iwaki, Jaap van Zweden, Marek Janowski, Alexander Rahbari, Roman Kofman, Benjamin Wallfisch, Ondrej Lenárd, Oliver Dohnányi, Leoš Svárovsky. A realizat totodată numeroase concerte camerale colaborând cu artiști de renume, precum Radek Baborák, Julian Rachlin, Wenzel Fuchs, Boris Kuschnir, Daniel Buranovský ș.a. În paralel cu activitatea solistică, Dalibor Karvay desfășoară o activitate pedagogică susținută, în cadrul Universității de Muzică și Arte din Viena.