Anotimpul și arta sunetelor se vor îmbina armonios într-un concert simfonic, care va avea loc astăzi, 13 octombrie, de la ora 19.30, în sala de concerte „Enescu - Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.

„Culorile muzicii” au fost alese cu zeci și sute de ani în urmă de către compozitorii: Carl Maria von Weber, prin lucrarea de deschidere - Uvertura operei „Oberon”, George Gershwin, care a ales ferm culoarea albastră, prin „Rhapsody in Blue”, și Ludwig van Beethoven, care și-a conceput de fiecare dată lucrările într-un curcubeu de sunete, de data aceasta fiind „prezent” cu „Simfonia nr. 5, op. 67”. „Pictorii” toamnei orădene vor fi dirijorul Andrej Vesel și pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu.

Pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu s-a născut la Brașov, în anul 1991, și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, fiind îndrumat de prof. univ. dr. Corina Ibănescu. În anul 2010, a fost admis la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, unde a lucrat sub îndrumarea profesorilor Martin Hughes și Stefan Arnold. Debutul său internațional a avut loc cu un an mai târziu la sala Filarmonicii din Berlin, unde a interpretat Concertul Nr. 5 „Imperialul” de Ludwig van Beethoven. Printre aparițiile sale internaționale, trebuie menționat concertul din 5 decembrie 2018, susținut alături de Orchestra Konzerthaus Viena, în care a interpretat „Rhapsody in Blue”, de George Gershwin. Cariera sa internațională a fost încununată de premii obținute în calitate de solist sau membru în diferite ansambluri camerale, printre care se numără 25 de premii I la concursuri internaționale, precum „Pietro Argento“ International Piano Competition din Italia sau Casino Austria Rising Stars Award la Viena. Dragoș Dimitriu a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România, sub bagheta unor dirijori de renume, precum: Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare și alții. În ultimii ani, pianistul și-a propus să susțină artiștii din generația tânără, fondând agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena, precum și Transylvanian International Piano Competition la Brașov. În plus, este fondatorul orchestrei de tineret Ton der Jugend Symphonie Orchester din Viena. În anul 2019, a fondat Festivalul TAMTAM la Brașov, alături de pianistul Horia Mihail. Din septembrie 2020, Ioan-Dragoș Dimitriu a fost numit manager al Filarmonicii din Brașov.

Dirijorul Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015, a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmiri Krpan. În continuare, a urmat cursurile de Dirijat Orchestră cu Johannes Wildner, la Universitatea de Muzică din Viena, la încheierea studiilor susținând un concert cu Vienna Radio Symphony Orchestra, la „Sala de Aur” de la Musikverein, Viena. În paralel cu cursurile de dirijat-orchestră, a absolvit și cursul de dirijat coral cu maestrul Alois Glaßner. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice, precum: Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald, Peter Eötvös, Uroš Lajovic, Andres Orozco-Estrada, Jukka-Pekka Saraste și alții.

În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, aceasta fiind denumită „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien“, care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus. În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum și în România, la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate „Večernjakova domovnica”, la categoria muzică, și a Bursei „Richard Wagner”, pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.

Intrarea la concert este liberă în limita locurilor disponibile și pe baza unei invitații emise de către casieria Filarmonicii de Stat Oradea, strada Moscovei nr 5.