Pictorul Horea Sălăgean ne invită, virtual, în atelierul de pe strada Republicii 12, pentru a fi martorii unui experiment expresionist unic, cu prilejul expoziției sale de pictură, intitulată „Corner”.

Tema centrală a creației pictorului Horea Sălăgean este culoarea. Pădurea, portretul, peisajul sau picturile abstracte sunt pretextele vizuale la care recurge artistul, pentru a-și desfășura „câmpurile” cromatice, contrastele sau monocromiile construite din culori pure și aplicate în tușe largi și dinamice, cu cuțitul de paletă sau stropite.

„Portretele, la fel ca pădurile, nu au un scop mimetic, ci surprind esența acestor subiecte, o imagine mai degrabă arhetipală. Trunchiurile copacilor, dezbrăcate de frunziș, lasă să se întrevadă zările colorate ce ne poartă cu gândul la lumina puternică a răsăritului sau apusului de soare. Ampla serie de portrete surprinde chipuri „descompuse”, dezbrăcate de măștile cotidiene, brăzdate de angoasă și alienare. Chipurile realității contemporane, ale unei societăți aflate la limita autodistrugerii, căreia i-au devenit străine atât natura înconjurătoare, cât și cea proprie. Demersul este susținut și prin efectele cromatice, un clar-obscur incisiv și culori, violente uneori, amintind de pictura fauvilor”, explică Lola Berciu, critic de artă și artist plastic.

Potrivit acesteia, pictura lui Horea Sălăgean este un experiment expresionist, prin intermediul căruia acesta explorează lumea și realitatea înconjurătoare, o modalitate de a privi dincolo de aparențe, un eseu cromatic și elaborat din punct de vedere tehnic asupra umbrelor contemporaneității.

„Cromatica luminoasă a peisajelor reușește să străpungă aceste umbre, evocând legătura intrinsecă și simultan tămăduitoare, existentă între om și natură…”, menționează criticul de artă.

Horea Sălăgean a realizat și un filmuleț despre expoziția de pictură, o invitație virtuală în atelierul său de pictură de pe strada Republicii 12, a doua casă a artistului.