Luni, 27 ianuarie, la Sinagoga Sion, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie In memoriam Auschwitz. Expoziţia cuprinde 26 de fotografii monocorm realizate de adolescenta Baranyi Tünde şi a fost organizată de Asociaţia Euro Foto Art în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural și Comunitatea Evreilor din Oradea.

Tânăra artistă Baranyi Tünde, elevă la Liceul Teoretic Ady Endre din Oradea a realizat fotografiile cu ocazia vizitei efectuate la Auschwitz şi Birkenau în perioada 30 aprilie - 01 mai 2018. Expoziţia a fost vernisată cu ocazia celei de 75-a ediţii a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Vernisajul expoziţiei a fost deschis de Gil Shimon, din Haifa/Oradea, care le-a povestit celor prezenţi despre amintirile personale din perioada Holocaustului îndemnând auditorul la neuitare şi la transmiterea mesajului către generaţiile viitoare. În continuare, Diana Iancu, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea, le-a amintit tinerilor prezenţi în sinagogă că din Oradea au fost deportaţi în lagăre peste 30.000 de evrei, îndemnând, de asemenea, oamenii să nu uite atrocităţile din Holocaust pentru ca istoria să nu se mai repete.

Imaginile din cadrul expoziţiei au fost prezentate de Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art. „O felicit pentru că a reuşit să se joace cu adâncimea, cu claritatea, ajutând privitorul să pătrundă în adâncimea acestor imagini”, a spus Ştefan Toth. El a subliniat că fotografiile sunt realizate „de aşa manieră încât locul să pară pustiu, impropriu vieţii, un spaţiu ce păstrează doar urmele, amprenta şi atmosfera imensei monstruozităţi la care i-a fost loc de desfăşurare şi martor”. Ulterior, preşedintele AIEFA i-a înmânat Certificatul de patronaj EFAP

La final, a vorbit chiar artista fotograf, care a subliniat cât de important este să ne analizăm faptele, pe cele bune şi pe cele mai puţin bune, în fiecare seară.
Momentele muzicale au fost oferite de artistul Thurzó Sándor József (violă) şi de Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară). Expoziţia poate fi vizitată până în data de 26 februarie.