Casa Darvas-LaRoche a găzduit, aseară, spectacolul-lectură „Autorul”, de Radu Herjeu, coordonare artistică: Ioana Dragoș Gajdo.

Spectacolul s-a încadrat în secțiunea Evenimente Conexe a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, ediția a VIII-a, și s-a desfășurat în prezența autorului.

Radu-Bogdan Herjeu (n. 11 mai 1970, București) este jurnalist și scriitor român, cu experiență în televiziune, radio și presa scrisă, autor a opt cărți. Piesa „Autorul” a fost nominalizată la Concursul Naţional de Dramaturgie, organizat de Ministerul Culturii, în 2005. Până în prezent, a fost pusă în scenă de Teatrul de Vest din Reșița, Teatrul „I. D. Sîrbu” din Petroșani, Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea și de Teatrul „V. I. Popa” din Bârlad. În 2020 a fost desemnată piesa câștigătoare a lunii ianuarie în cadrul proiectului Lecturi și montată de regizorul Ovidiu Lazăr ca spectacol-lectură la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași.

În distribuția spectacolului am regăsit actorii: George Dometi, Mihaela Gherdan, Anda Tămășanu, Alin Stanciu și Ioana Dragoș Gajdo.

„Autorul” este o dramă, cu puternice accente comice. Un joc între două lumi: cea reală, a autorului care scrie un text, și cea fictivă, a personajelor create de autor, lumi care se ciocnesc și creează o situație cu adevărat surprinzătoare.

 

AMR 4 zile din festival

Iată-ne ajunși în cea de-a opta zi de festival. Ne așteaptă încă patru zile pline de spectacole, care nu trebuie ratate de către niciun iubitor de teatru.

Astfel, astăzi, 8 iunie, sunteți așteptați la trei spectacole din cadrul secțiunii Concurs - Festivalul de Teatru Scurt. Primul spectacol, Nu vorbim despre asta (Teatrul Odeon București), va avea loc de la ora 17.00, la Sala Transilvania și spune povestea celor care au copilărit în ’90 fără telefoane mobile sau internet, a unor tineri adulți care s-au maturizat „după ureche”, fără să aibă vreun manual de utilizare al vieții. De la ora 19.00, la Sala Mare, invităm publicul la Băieții de zinc (Teatrul Bulandra București), un spectacol impresionant, care are în distribuție nume mari, precum Mariana Mihuț, și poartă semnătura regizorală a lui Yuri Kordonski. De la ora 21.00, la Sala Arcadia, are loc spectacolul Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois (Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca), care abordează modul în care negociem cu iminența propriei dispariții. Pentru rolul din acest spectacol, actrița Emőke Kató a câștigat în 2021 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță.