Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea se apropie cu paşi repezi. Deschiderea oficială va avea loc, duminică, 24 septembrie, cu premiera trupei Iosif Vulcan -  Regele Cerb, după Carlo Gozzi, iar luni, 25 septembrie va fi prima zi oficială de concurs.

 

Aşa cum ne-a obişnuit în fiecare an, Teatrul Regina Maria va deschide Festivalul Internaţional de Teatru Oradea cu premiera trupei Iosif Vulcan. Este vorba despre spectacolul Regele Cerb, după Carlo Gozzi, în regia lui Alexandru Colpacci. Premiera va avea loc în Sala Mare, de la ora 19.00.

Luni, 25 septembrie, orădenii au ocazia de a vedea primele spectacole inclusiv în Festivalul de Teatru Scurt. Astfel, de la ora 17.00, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Teatrul de Foc Bucureşti va prezenta spectacolul „Pe jumătate cântec”, text şi regie: Crista Bilciu. „Pe jumătate cântec spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer”, aşa cum se arată în sinopsis.

Tot luni, de la ora 19.00, la Sala Arcadia, se va juca cel de-al doilea spectacol din concurs: „Alte Trei Surori”, după J. S. Sinisterra, regia: Antonella Cornici, Teatrul „Ion D. Sîrbu” Petroșani.  „Ştii de ce zboară cocorii, de ce se nasc copiii, de ce sunt stelele pe cer… Trebuie să ştii pentru ce trăieşti, altfel totul e o absurdă prostie”… de aici încep Alte trei surori… Plâng, râd, dansează, iubesc şi… aşteaptă… Cineva va veni şi se va face linişte şi lumină… Când? Poate mâine sau altă dată… Peste două sute sau trei sute de ani oamenii vor fi fericiţi. Oare?”, se arată în sinopsis.

Prima zi de festival se va încheia cu două spectacole înfara concursului. Astfel, de la ora 19.00, la Sala Mare, se va juca spectacolul Teatrului Regina Mari,a Scripcarul pe Acoperiş (un musical de Joseph Stein după povestirile lui Shalom Aleichem, regia: Korcsmaros Gyorgy), iar de la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor se va juca spectacolul Edmond (scenariu bazat pe textul lui David Mamet, regia: Andrei Dinu), de la Teatrul Municipal Baia Mare. Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă şi este interzis tinerilor sub 16 ani.

Biletele pentru festival s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului şi pot fi achiziţionate de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00 - 13.00. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.