Două expoziții de artă contemporană semnate de artiștii Teodora Vlaicu și Dorel Găină vor fi vernisate marți, 3 august, de la ora 18.00, la Galeriile de Artă-Reperaj din Cetatea Oradea.

Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Oradea vă invită la două expoziții personale de excepție: „Luntrea lui Caron”, semnată de Teodora Vlaicu, care cuprinde colaje digitale - reinterpretări - reconstrucții fotografice, și „Luntrea lui Caron”, semnată de Dorel Găină (G+G), care va reuni colaje fotografice digitale - performance - asamblaje ready made. Curator: dr. Vioara Bara.

Expozițiile de artă contemporană vor fi vernisate de dr. Ramona Novicov, critic și istoric de artă, care consideră că ceea ce defineşte viziunea picturală a Teodorei Vlaicu este poziţionarea ei tranşantă ȋn faţa provocărilor existenţiale.

„Numind şi relaţionând ceea ce vede şi înţelege, Teodora atribuie realităţii noi semnificaţii, majoritatea formulate în limbaj suprarealist. Sedusă de imagini ready-made, deja încărcate cu semnificaţii consacrate în imaginarul simbolic (globul terestru, oul cosmic, focul, nisipul, norii, spirala, măştile,  lanţurile, anamorfozele, membra disjecta…), ea ridică mesajul metaforic la putere, permutând elemente gata făcute sau imaginând un nou lanţ simbolic capabil să-i exprime claritatea atitudinii”, afirmă dr. Ramona Novicov.

Artist complex, nonconformist, care abordează cu nonșalanță medii diverse de exprimare, profesorul universitar Dorel Găină este un personaj pitoresc, plin de farmec.

„Dorel Găină pare a fi unul dintre ultimii nomazi ai vremurilor din urmă. Asemeni lui Caron ce traversează infernul cu detaşarea unuia ce nu are stăpân, Dorel trece prin lume cu o superbă nonşalanţă. O poartă ca pe o hlamidă, captând flashuri dispre lumea rămasă vizibilă doar ca să-i consemneze evanescenţa, futilitatea, incredibila vanitate de a fi şi de a se arăta pe sine în ipostaza sa de plenitudine incoruptibilă. Imaginile sale ȋmi amintesc de prinţul Siddhartha ce iese dintre zidurile palatului şi descoperă lumea decrepită, acoperită de cenuşa suferinţei”, menționează criticul de artă. 

Cele două expoziții vor fi inaugurate marți, 3 august, de la ora 18.00, la Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, corpul C, Oradea. Publicul iubitor de artă este invitat cu drag la eveniment.