Pe data de 30 mai va avea loc vernisajul expoziției Scoarțe de Căușeni din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Republica Moldova.

 

Vernisajul va avea loc de la ora 12.00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, în sala sala Barbu Ștefănescu.

Piesele vernisate în cadrul acestei expoziții sunt unice în arealul european și fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău. Acestea sunt țesute în a doua jumătate a secolului al XIX-lea sau prima jumătate a secolului XX și denotă păstrarea unei vechi tradiții locale, care se distinge prin tehnica de țesere și prelucrare a lânii de alte piese similare din arealele etnografice ale interfluviului Pruto-Nistrean, constituind o categorie distinctă de țesături decorative de casă ce formează renumitul tip de covor românesc vechi basarabean. Scoarțele au fundalul câmpului central verde, cafeniu sau negru, iar cel al chenarului întotdeauna roșu. Decorul lor cuprinde motive dezvoltate precum Pomul vieții, omul mascat și spicul de grâu, nemaiîntâlnite în alte părți în aceste ipostaze stilistice, dar și alte motive antropomorfe, zoomorfe, avimorfe, scheomorfe și geometrizante care tind să reprezinte modelul lumii, încadrând scoarțele în modul de gândire tradițional. Motivul Pomului vieții este realizat într-o formă artistică esențializată, rafinată, având trei ramuri verzi și fructe, iar în vârf - o floare cu boboci. În unele piese el este asociat cu imaginea omului mascat care trimite la omul pom, de referință în gândirea populară, și la Paparudă, prin care se invoca ploaia în cadrul ritualurilor agrare. Între motivele principale a fost țesută și imaginea singulară a femeii cu rol de marcă, semn de proprietate. Pe chenar apar forme arhaice, având împreună cu culoarea lui roșie și rol apotropaic.

La eveniment vor lua cuvântul un reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova la București și Vicol Petru, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău, alături de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 28 iulie.