Joi, 28 martie, de la ora 18.00, la Filarmonica de Stat Oradea, va avea loc vernisajul expoziției ,,Personalia”, realizată de prof. univ. dr. Eugen Moritz, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Evenimentul este organizat de Varadinum Foto Club Oradea.

 

„Definiția dată de dicționarul explicativ al limbii române cuvântului personalia este: Informații complementare în prezentarea persoanei căreia îi este închinată o lucrare. [lat. personalia]. Pornind de la această definiție, m-am gândit ca subiectul acestei expoziții să fie ErsonaliA și să-l dezvolt făcând o analiză atât de istorie personală, cât şi estetică în paralel şi prin comparaţia picturii şi a fotografiei având în vedere că pentru perioada ultimilor douăzeci şi cinci de ani putem vorbi de prezenţa matură a artei digitale”, transmite artistul fotograf.  „Pentru mine, fotografia nu este o arhivare mecanică a realităţii. Întotdeauna m-a fascinat prezenţa imaginii reprodusă prin metode mai puţin tradiţionale, iar aparatul de fotografiat m-a obsedat chiar înainte de a deveni student la pictură. Ulterior am constatat că cele două domenii - pictura şi fotografia - nu se exclud, chiar pot fi complementare”, explică Eugen Moritz.

„Pornind de la înregistrarea realităţii pentru a pregăti o pictură, am observat că fotografia poate fi capabilă de picturalism şi grafism, atâta timp cât nu se urmăreşte prin ea o simplă arhivare mecanică a realităţii. Realitatea fotografică poate deveni un altfel de realitate, prezentă doar într-un ceremonial, cum este cel al imaginii tehnice. Acesta este unul dintre motivele pentru care mie îmi place să intervin în fotografie, din dorinţa de a reformula realitatea. (…) Ca mod de raportare la real, nu agreez în mod deosebit instantaneul, decupajul din realitate, supus formal şi identic contactului senzorial. Prefer să intervin atât în timpul înregistrării imaginii, cât şi ulterior, în timpul prelucrării acesteia. Încerc să mă joc cu prezentul trăit, transformându-l din experienţe personale în trăiri plastice. Aceasta nu înseamnă că nu abordez şi subiecte de alt gen, dar acestea nu reprezintă preocuparea mea majoră”, mai transmite artistul expozant.

„Prin ceea ce fac sunt un plastician care, pornind de la fotografie, foloseşte de multe ori mijloacele specifice picturii şi graficii. Este un teren greu accesibil care, în ciuda aparenţelor, implică multe dificultăţi. În prezent accesul la tehnica fotografică a devenit facil, probleme de prelucrare a materialului fotosensibil nu există, şi asta face ca domeniul să pară accesibil pentru oricine. Bineînţeles că nu este aşa, atâta timp cât omul din spatele aparatului de fotografiat rămâne un om cu o cultură a imaginii, care nu fotografiază din plăcerea de a apăsa pe declanşator, ci din nevoia de a căuta o altă realitate, ascunsa ochiului şi minţii neiniţiate estetic”, a mai explicat Moritz.

Intrarea la vernisaj va fi liberă.