Muzeul Oraşului Oradea va găzdui în cea mai longevivă galerie de fotografie din România, Galeria Euro Foto Art, o expoziţie inedită care surprinde spiritul Egiptului prin lentila a două artiste din Oradea.

 

Astăzi, 12 iulie, de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziţiei Egipt - o lume dincolo de lume, care cuprinde 72 de fotografii monocolor şi color. Imaginile au fost realizate de către artista fotograf dr. Morvay Szabó Edina și dr. Ramona Novicov, critic de artă, în cadrul primului Festival Internațional de Fotografie  organizat de Pharaohs International Photographic Club din Cairo.

Festivalul a cuprins mai multe manifestări printre care expoziția jubiliară a artistului fotograf Ștefan Tóth (invitat de onoare), precum și o serie de deplasări de creație în diferite locuri pitorești ale Egiptului.

Pentru cele două autoare, călătoria în Egipt a fost un excelent prilej de a cunoaște universul artei și civilizației egiptene, antice și contemporane. Piramidele, Sfinxul, Muzeul Egiptean și Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, sau Noua Bibliotecă din Alexandria. Toate aceste tezaure ale umanităţii le-au prilejuit o înţelegere aprofundată a limbajului simbolic şi artistic al artei egiptene. Surprinzător s-a dovedit şi Egiptul contemporan, cu oameni și locuri înconjurate de o umbră de mister.

Acest mister, amplificat de prezența deșertului ce înconjoară imensul oraș, de legendarul Nill sau de bogăția uluitoare a bazarelor, se reflectă subtil în chipurile oamenilor și în atmosfera orașului. Surprinderea acestui farmec şi al acestui mister venit dinspre lumea magică a Egiptului a constituit miza majoră a actualei expoziții.

Publicul prezent la vernisaj va fi salutat de  dr. Ioan Ciorba, șeful secției Muzeul Orașului Oradea și de către artistul fotograf Ștefan, președintele AIEFA și curatorul expoziției.

Momentele muzicale ale vernisajului vor fi oferite de către artistul Thurzó Sándor József reprezentantul Grupului Cultural Duo Sola Fide din Oradea, care va interpreta mai multe piese din repertoriul internațional: Serenada de Enrico Toselli, Miniatura nr. 1 de Carlos de Almeida, Preludiu de Fr. Chopin.

Expoziția artistelor fotograf dr. Morvay Szabó Edina și dr. Ramona Novicov va putea fi vizitată până în data de 17 august, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.