Expoziţia de artă naivă "sheART song", vernisată în Turnul Primăriei Oradea, este susţinută de două pictoriţe din colţuri opuse ale ţării, unite nu numai de o trainică prietenie, ci şi de stilul cromatic deosebit şi apetenţa pentru teme populare. Lumea satului este la ea acasă în tablourile Cameliei Ciobanu-Constantin şi ale Mariei Goşoiu.

Expoziţia de artă naivă "sheART song", din Turnul Primăriei Oradea, vrea să readucă în conştiinţa publică actuală imaginea şi imaginarul ţăranului român, în lumea contemporană şi nu numai. Privitorul descoperă, în pânzele expuse, viaţa rurală care apare ca o peliculă de cinematograf Lumière în plină desfăşurare, cu secvenţe alerte sau mai puţin grăbite, un carnaval surprins uneori cu umor, alteori cu nostalgie. În lucrările expuse ghiceşti pe alocuri şi ironicul situaţiilor extrase din realitatea comună, cărora pictoriţele le reinventează soluţii neverosimile. Primitivismul aproape material al satului, teologia păgână rurală, politeismul, magia vieţii la ţară, sunt însă privite dintr-o perspectivă umoristică, de cele mai multe ori. Rezultatul este o coliziune între universul arhaic şi pios rural, şi un fin sarcasm provenit din nihilismul societăţii consumeriste contemporane, care nu mai recunoaşte satul tradiţional şi râde de obiceiurile şi datinile acestuia.

Acest „ritual de împăcare cu lumea”, desprins parcă din tablourile lui Rousseau Le Douanier, ne conferă o interesantă alegere: seducţia şi forţa sufletului colectiv al societăţii tradiţionale sau mai degrabă imaginea idealizată a acestuia? Oricare ar fi alegerea celui care priveşte, prezentul pare să amestece ambele variante. Cu un stil propriu de a interpreta fapte şi un repertoriu diversificat de creaţie, nuanţat de şocuri coloristice pline de vioiciune, cele două expozante se remarcă prin sinceritatea şi tandreţea cu care abordează orice subiect. 

Expoziţia, organizată cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, este cu vânzare şi va rămâne pe simeze până în 30 iulie. În august va mai fi organizată o expoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie, la Oradea, şi este oranizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.