Sala de expoziţii a Palatului Baroc găzduieşte vineri, 25 noiembrie, vernisajul expoziţiei pictorului veneţian Luigi Balarin. Acesta ne propune atât lucrări care au ca sursă de inspirație poveștile scriitorului italian  Mauro Neri din Trentino, cât și o serie de icoane pe sticlă realizate în interpretare proprie.

La eveniment, care va începe la ora 17.00, vor fi prezenți atât pictorul Luigi Balarin, cât şi scriitorul Mauro Neri din Trentine. Astfel, cei doi își arată respectul față de o lume autohtonă care întotdeauna a știut să își respecte tradițiile.
 Organizată de Episcopia romano-catolică de Oradea și Episcopia română unită cu Roma, greco-catolică de Oradea și patronată, printre alții, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Asociația Italianii în Bihor, Comune di Trento, Pro Cultura Trento, această manifestare expozițională, aşa cum explică criticul de artă Aurel Chiriac, „are drept scop să demonstreze ce înseamnă contaminarea între arta vizuală și scriitură, între culori și cuvinte, pe de o parte, iar, pe de altă parte, ce înseamnă contactul între popoarele trăind la sfârșitul secolului al XIX-lea în Imperiul Austro-Ungar, când legendele transilvănene și poveștile trentine s-au întâlnit prin comercianții ambulanți care au circulat în arealul geopolitic mai sus precizat”

„Ajuns la Sibiel, Rudolf Bocher Milpoch vânzător ambulant din Trentino a fost invitat în casa prietenului său Anastasiu pentru a descoperi icoanele pe sticlă ortodoxe aflate pe pereții încăperilor. Acestea l-au fermecat, determinându-l să le cumpere pentru a le purta în regiunea lui de baștină, Val dei Mòcheni (Trentino). La fel ca atunci, la Sibiel, Luigi Balarin, un artist vizual contemporan italian, a fost impresionat de arta iconarilor români, reușind astăzi să ne propună 21 de icoane (20 pe sticlă, una pe pânză) într-o interpretare plastică personală. La acestea se adaugă și 20 de picturi pe pânză (lucrări de sine stătătoare), care ilustrează într-un limbaj estetic original legendele relatate de Mauro Neri.

Mesajul creațiilor expuse, precum și a poveștilor lui Mauro Neri este următorul: oamenii devin mai buni și progresează când cultura lor se contaminează cu cultura celuilalt. Întâlnirea cu celălalt este singura care dă sens vieții noastre”, mai notează Aurel Chiriac.   

Momentul muzical de la finalul vernisajului va fi susținut de Cvartetul de flaute al Facultății de Arte din Oradea, Departamentul de Muzică, alcătuit din Ana Carina Niculas, Borbiro Timea, Daniela Calabas, lector universitar dr. Ariadna Zenaida Mircescu (coordonator), care va interpreta lucrări compuse de Béla Bártok.