În Biserica Evanghelică din Oradea, a avut loc, recent, un concert de serenade susținut de renumiții instrumentiști Lucian Malița, la vioară, și Thurzo Alexandru Iosif, la violă. Evenimentul a fost primit cu bucurie și emoție de toți credincioșii prezenți.

Din program au făcut parte cele mai frumoase serenade, piese muzicale pline de profunzime, care au creat stări sufletești inefabile. Una dintre surprize a fost participarea baritonului Füzesi Csaba și interpretarea „Serenadei”, de Fr. Schubert, sub acompaniamentul lui Thurzo Alexandru Iosif, la violă. Toate piesele prezentate în program au fost creații ale unor compozitori celebri, spre încântarea spectatorilor, sentimentul general fiind unul de duioșie și dragoste. Nu întâmplător, serenadele au fost interpretate în biserică, întrucât spațiul de cult este întotdeauna asociat cu locul în care, prin „dialog” cu divinitatea, credinciosul își regăsește liniștea și pacea interioară.

Compoziţiile muzicale, concepute ca „serenade”, au fost interpretate de Andrea Fórian și baritonul Füzesi Csaba, care au menționat că „serenadele nu au avut niciodată un stil muzical propriu sau o structură muzicală fixă. În epoca barocă, serenada a devenit o formă cântată în aer liber, iar în perioada clasică și cea romantică, serenadele au devenit compoziţii muzicale cu o instrumentaţie amplă, dar uşoară, şi cu o structură muzicală în mai multe mişcări”.

„Concertul de serenade a fost un eveniment care ne-a umplut sufletele de bucurie și emoție, fiecare piesă scoțând în evidenţă fineţea calităţilor interpretative, redate fidel de Lucian Malița, la vioară, și Thurzo Alexandru Iosif, la violă. Apreciații instrumentiști au dovedit creativitate și originalitate în interpretare, dar și o bogată coloratură artistică”, ne-a declarat unul dintre spectatori, Miorița Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea.

De menționat că toate lucrările prezentate în cadrul concertului de formaţia „Duo Varadiensis - 1985” au fost transcrise special pentru acest moment de instrumentistul Thurzo Alexandru.