Ultimul concurent calificat în semifinala „Vedeta populară” îl vom afla duminică, 6 iunie, la TVR 1. Concurenții vor fi acompaniați, de această dată, de Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor Liviu Buțiu.

„La invitația Televiziunii Române, am revenit, cu drag, pe platourile de filmare ale emisiunii Vedeta Populară, împreună cu instrumentiștii orchestrei Rapsodia Bihoreană, pentru a acompania atât concurenții, cât și invitații”, mărturisește profesorul-dirijor Liviu Buțiu. Pe această cale, domnia sa îi invită pe toți cei care iubesc tradiţia şi folclorul românesc să urmărească emisiunea duminică, 6 iunie, de la ora 21.00, pe TVR 1.

„Mulțumim realizatoarei Iuliana Tudor, echipei TVR și, nu în ultimul rând, Centrului de Cultură al Județului Bihor și Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea pentru susținere”, a mai transmis dirijorul.

De la Catedra de vioară, profesorul Liviu Buțiu a modelat tineri talentați care au câștigat premii importante de-a lungul vremii, reușind să formeze instrumentiști valoroși care activează în diferite formații artistice și, desigur, și în orchestra ,,Rapsodia Bihoreană”, pe care tot el a înființat-o în anul 2003, din dorința de a promova cultura tradițională la un nivel profesionist, orchestra care să fie reprezentativă la nivel național și internațional, în măsură să acompanieze orice zonă folclorică a țării și să reprezinte Bihorul și România. Dintr-o orchestră de şcoală de artă a făcut ca ,,Rapsodia Bihoreană” să ,,concureze” cu orchestre profesioniste într-un timp relativ scurt. Priceperea şi perseverența lor s-a văzut în ultimii ani atât aici, pe plan local, prin calitatea şi nivelul ridicat al spectacolelor de folclor şi nu numai, cât şi în țară, la televiziunile naționale şi în presă. Datorită cunoștinţelor muzicale și a recunoașterii de către specialiști a valorii ca dirijor și orchestrator cunoscând particularitățile zonale este invitat în țară, în calitate de promotor, de dirijor al orchestrei ,,Rapsodia Bihoreană”, să susțină colocvii, seminarii, dirijorilor, oamenilor de cultură, specialiștilor din alte județe, câteva dintre temele abordate fiind, particularitățile jocurilor populare din Bihor.

De menționat că a reușit să aducă în Oradea de mai multe ori echipa TVR 1, pentru a promova orașul și județul la nivel național și a facilitat participarea tinerilor talentați la preselecțiile pentru concursul de talente ,,Vedeta Populară”. Este singurul dirijor din Bihor care a orchestrat și a dirijat Orchestra celor 100 de viori, din Ungaria, care a concertat pe scena din Piața Unirii. Totodată, este singurul dirijor din Ardeal care, alături de orchestra sa ,,Rapsodia Bihoreană”, a fost invitat de mai multe ori în platourile TVR 1, spre a acompania în cadrul emisiunii „Odată-n viață”, moderată de către Iuliana Tudor, artiști de seamă ai zonei Crișurilor, cât și a scenei folclorului național. Pentru multele apariții pe scenă, profesionalismul și dăruirea cu care se angrenează în promovarea folclorului de calitate, Orchestra ,,Rapsodia Bihoreană”, dirijorul Liviu Buțiu a fost răsplătit cu diverse distincții la nivel județean și național. Acțiunile sale au avut un mare impact în comunitate, astfel că la toate spectacolele realizate, toate locurile din sală sunt ocupate, ceea ce înseamnă că au câștigat afecțiunea publicului. Profesorul Liviu Buțiu, în calitate de dirijor, orchestrator și profesor de vioară, prin toate inițiativele, proiectele culturale, concertele orchestrate, dirijate, la nivel local, național și internațional, prin toate aparițiile pe scenele țării, a adus un beneficiu vieții culturale din Oradea contribuind, astfel, la promovarea județului și al patrimoniului cultural, la promovarea tinerilor și a talentelor din urbea noastră.