Luni, 12 martie, la Muzeul „Iosif Vulcan”, Revista „Familia” şi instituţia gazdă au organizat lansarea cărţilor „Scene, explorări, condeie - Dialoguri salvate” (Ed. Muzeul Naţional de Literatură, 2018) şi „Nu înţeleg ce mi se-ntâmplă” (Ed. Charmides), poezii, semnate de cunoscutul poet, prozator, eseist şi publicist Radu Sergiu Ruba.

Lansarea de la Oradea s-a integrat unui amplu turneu al autorului prin întreaga ţară şi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi scriitori şi iubitori de literatură. Volumele lui Radu Sergiu Ruba au fost prezentate de scriitorii Ioan Moldovan şi Ioan F. Pop.

„Radu Sergiu Ruba este un scriitor pentru care am toată admiraţia, un fericit reprezentant al generaţiei ’80”, a mărturisit Moldovan în deschiderea evenimentului. „Cartea „Nu înţeleg ce mi se întâmplă” este compusă din trei capitole, intitulate: Partea I, Mijlocul cărţii şi A mirare. Ultimul este un titlu valid în contextul în care poemele lui Radu Sergiu Ruba sunt dintre cele care-şi respectă neştiinţa, a spus Ioan Moldovan. Acesta a mai subliniat că personalitatea vie, efervescentă, a scriitorului se regăseşte în ambele volume. „Şi în volumul Scene, explorări, condeie, personalitatea lui Radu Ruba este pe deplin salvată. Aceste dialoguri au făcut obiectul publicării în Revista Impact, pentru nevăzători, sunt interviuri uimitoare cu personalităţi din diverse domenii, de la Florian Pitiş la Ion Ghiţulescu, Mircea Cărtărescu, Romulus Munteanu sau Horia Mihail. A alăturat artişti, sportivi, speologi, călători de profesie, într-un volum uluitor”, a mai spus Ioan Moldovan.

Despre cele două volume a rostit câteva cuvinte şi scriitorul Ioan F. Pop.

„Condiţia să scrii poezie este să nu înţelegi ce ţi se întâmplă. Acesta este substratul la care ne îndeamnă autorul”, consideră Ioan F. Pop. Printre elementele definitorii ale poeziei lui Radu Sergiu Ruba, Ioan F. Pop a subliniat: biografismul, memoria şi jocul real-ficţional, erosul transpus în versuri şi elemente de livresc în poezie, care vin din vasta cultură a scriitorului.

„În ceea ce priveşte cel de-al doilea volum, aş sublinia că nu vorbim despre interviuri, ci mai degrabă despre dialoguri în care, de multe ori, cel întrebat este pus în situaţia de a se ridica la nivelul lui Radu Sergiu Ruba”, a mai subliniat Ioan F. Pop. Lansarea a fost urmată de o sesiune de autografe.