Oficialii ruşi au declarat că sunt foarte îngrijoraţi în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a cerut tuturor părților implicate în conflictul israeliano-palestinian să dea dovadă de reținere și să apeleze la dialog.

 

„Moscova este foarte îngrijorată de decizia anunțată la Washington”, a afirmat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, adăugând că se teme de consecințe grave pentru întreaga regiune.

„O soluționare corectă și sigură a conflictului israeliano-palestinian trebuie realizată pe o bază juridică internațională, ținând seama de rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU, care prevăd soluționarea tuturor aspectelor legate de statutul final al teritoriilor palestiniene, inclusiv problema delicată a Ierusalimului, în cadrul negocierilor directe israeliano-palestiniene”, a mai spus ministerul rus.

„Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere și să renunțe la acțiuni necontrolate”, a adăugat ministerul rus, cerând totodată discutarea chestiunii „accesului liber al tuturor credincioșilor la locurile sfinte ale Ierusalimului”.

 „Noi credem că această decizie nu contribuie cu nimic la progresul reglementării situației în Orientul Mijlociu, ci, dimpotrivă, conduce așa cum vedem la diviziuni în cadrul comunității internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia susține o „existență sigură și pașnică a Israelului în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, precum și realizarea speranțelor poporului palestinian prin crearea unui stat independent propriu”, a mai spus Ministerul de Externe rus.